Salut reconeix que els sanitaris no estan gens convençuts de vacunar-se

El ministeri espera que les dues mil dosis previstes de Pfizer arribin dissabte, tot i admetre dificultats burocràtiques que no ho permeten assegurar, i que diumenge es pugui començar a administrar el profilàctic

Joan Martínez Benazet durant una compareixença pública.
Joan Martínez Benazet durant una compareixença pública. C. ESTEVE / SFGA

“L’adhesió és molt alta entre els residents (en geriàtrics) però entre els professionals no hi ha una adhesió molt elevada.” El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, no ha tingut més remei aquest dijous que admetre que els sanitaris del país tenen molts dubtes sobre la vacunació contra la Covid. I això, suposadament, a les portes de l’inici de la campanya. A les portes perquè malgrat que s’esperen 2.000 dosis de Pfizer aquest dissabte, encara no és clar que arribin.

El titular de Salut s’ha tornat a referir aquest dijous al procés de vacunació. Ha assegurat Martínez Benazet que les darreres hores ha signat tot de documentació necessària amb Pfizer per tal de fer possible que les vacunes arribin des d’Espanya. N’han d’arribar, ultracongelades, dues safates de mil dosis cadascuna. Que arribin ultracongelades, a priori, facilitarà la feina, perquè “no posarà en estrès” el sistema de vacunació. Si arribessin en fase de descongelació, en quatre dies s’havien d’administrar totes. D’entrada no serà el cas.

El ministre ha explicat que per a dissabte hi ha concertat un transport especial des de Madrid al Principat per tal de traslladar les vacunes, tot i així no ha assegurat cent per cent que arribin

El ministre ha explicat que per a dissabte hi ha concertat un transport especial des de Madrid al Principat per tal de traslladar les vacunes, tot i així no ha assegurat cent per cent que arribin. El que sí que ha deixat clar que quan arribin les dosis, al cap de poques hores -“l’endemà si arribessin per la tarda”- es començaran a administrar. “Per a això no hi ha dies festius”, ha assegurat Martínez Benazet, que ha explicat que Covax garanteix durant el primer trimestre d’any vacunes (en aquest cas d’Oxford i Astrazeneca) per vacunar 24.000 persones.

El ministre ha explicat que als especialistes del ministeri de Salut tant els fa la farmacèutica de la qual procedeixi el vaccí. Certament, la de Moderna, que hauria d’arribar via França, és una mica més senzill de gestionar que la de Pfizer. I la d’Oxford és logísticament molt més manejable tant respecte de la de Moderna com de la de Pfizer. No hi ha, però, preferències. En canvi, entre els professionals de la sanitat hi ha bastanta resistència. No ha tingut més remei Martínez Benazet que haver-ho d’admetre.

El titular de Salut ha explicat que aquest dijous mateix, amb la logística ja tota a punt per administrar les vacunes i el procés de fer firmar els consentiments informats aquí escaigui ja plenament actiu, hi havia “sessions de formació i informació” per explicar les virtuts del profilàctic entre els sanitaris. Martínez Benazet té el convenciment que l’adhesió anirà en augment. En tot cas, “apel·lo a la responsabilitat”, ha dit tot recordant que els sanitaris tenen vocació de protecció vers la resta i que això és, exactament, el que facilita la vacuna.

Comentaris (16)

Trending