Salut preveu el retorn a la plena normalitat en poques setmanes

Martínez Benazet anuncia que “molt aviat” es deixaran sense efecte les mesures de prevenció que encara es mantindran amb el desconfinament, com l’ús de mascareta, el distanciament social o l’assidu rentat de mans

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquesta tarda.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquesta tarda. Toni Solanelles

“Nova normalitat no ens agrada, al Govern no li agrada. Volem tornar a la normalitat de forma molt ràpida.” El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat d’aquesta manera que “molt aviat” s’aixecaran tots les mesures de prevenció contra la propagació del coronavirus que es continuaran mantenint un temps més, qüestió de poques setmanes, tot i que a partir d’aquest divendres mateix el relaxament de la restricció de mobilitat interna gairebé serà absolut i a partir de dilluns el desconfinament de l’activitat econòmica i fronterera també serà pràcticament total.

El titular de Salut ha assegurat que el bon comportament epidemiològic i la capacitat que ara mateix té el país de poder fer proves de diagnòstic del coronavirus actiu permeten ser molt esperançadors, alhora, ha assegurat Martínez Benazet tot els indicadors apunten que el virus “s’està acabant”, que “aquest malson s’acabarà més aviat del que es pensa”. Almenys, els experts esperen que es pugui tenir un estiu “tranquil” atès que “la circulació del virus” ha minvat moltíssim i la seva capacitat d’infecció ara mateix està sent menor del que era al principi. Sí que en vista a la tardor o al proper hivern es pot pensar en un nou rebrot. Llavors del que es tractarà és de que “no ens haguem de confinar tots sinó només aquelles persones malaltes”.

El titular ministerial assegura que "aquest malson sa'acabarà més aviat del que es pensa" i augura un estiu "tranquil" amb possibilitat de rebrot de la malaltia a la tardor o l'hivern

De moment, aquest divendres s’aixecaran les mesures de mobilitat i ja no hi haurà franges horàries ni indicacions alhora de sortir. Sí que es recomana l’ús de la mascareta en espais tancats i quan no es pugui garantir una distància d’un metre i mig, que ha de ser major si es camina, més encara si es corre i encara més anant en bicicleta. També cal mantenir mesures d’higiene -el rentat de mans- i evitar la “concurrència de persones”. Tot i així, el ministeri introdueix un nou concepte que és el del nucli convivent.

Aquelles persones que són família -en un sentit ampli- o que conviuen de forma habitual podran trobar-se sense haver de respectar distanciaments ni mesures de protecció. Si mai hi hagués un contagi, serà molt fàcil seguir “la traçabilitat”. Si les persones que s’hagin de trobar no mantenen normalment contacte, cal que es mantinguin uns hàbits mínims de distanciament i així, per exemple, en un restaurant només podran coincidir deu persones que normalment no tinguin interacció entre elles i hauran de guardar una distància d’un metre i mig entre elles. “Es recomana dur un autoregistre de les persones amb les quals tenim contacte” per si mai hi ha un contagi, ha dit el ministre.

Xavier Espot durant la compareixença.

Relacionat

Espot anuncia “un desconfinament generalitzat” amb obertura al turisme inclòs a partir de dilluns

Martínez Benazet, ho ha admès ell mateix, s’ha mostrat molt optimista almenys en vista als propers mesos, encara que creu que hi haurà hàbits, com el de portar mascareta, que quedaran durant molts temps no com un ús habitual -“les mascaretes no les durem sempre”, ha deixat clar- sinó per moments puntuals com els de visitar una persona vulnerable -la setmana que ve s’anunciarà quan es poden tornar a visitar les persones ingressades en els centres sociosanitaris- o quan es passi una grip. Augura Martínez Benazet que ara sempre més tindrem mascaretes al calaix per si un cas. També ha reconegut que les mesures entre persones que habitualment no s’interactuen entre sí es flexibilitzaran en breu, “però esperem uns dies”.

Els nuclis de convivència, que són aquells que constitueixen les famílies en un sentit ampli, no caldrà que respectin el distanciament social; per la resta es recomana anotar-se amb qui es manté contacte per facilitar una ràpida anàlisi epidemiologica en cas de contagi

El responsable de Salut ha insistit que no es poden avançar dates perquè “s’ha d’anar dia a dia”, però ha assegurat que “les mesures es llevaran molt aviat” i ni tan sols caldrà esperar que s’hagin obert amb normalitat les dues fronteres. De moment, i sobretot amb l’entrada que s’espera de turistes pel Pas, “volem veure com es comporta aquest model nou de convivència” i si el virus encara circula o no. Martínez Benazet ha recordat que les zones limítrofes amb Andorra, tot i que sense testar, també tenen un bon comportament epidemiològic.

El ministre ha recordat que per entrar als locals comercials, en espais tancats, la mascareta continua sent d’ús recomanablement obligatori i que espera que el comportament dels turistes també sigui bo. Es farà una intensa campanya informativa per tal que els visitants -“no serà tan massiva” l’entrada, preveu- que arribin els propers dies tinguin clar que cal mantenir unes pautes de distanciament que pot comportar “cues per menjar” als restaurants o altres incomoditats. Almenys per ara. El ministre ha ha deixat clar que seria “un retrocés molt poc desitjable des d’un punt de vista sanitari i de reputació” que s’hagués de fer marxa enrere. “És un risc que correm” ser més flexibles que els països de l’entorn però Martínez Benazet creu que assumible, almenys durant aquest estiu que es preveu tranquil.

Comentaris (2)

Trending