Espot anuncia “un desconfinament generalitzat” amb obertura al turisme inclòs a partir de dilluns

Hotels, restaurants, comerç al detall i a l’engròs o equipaments esportius i culturals, amb l’excepció de les biblioteques i actes de gran afluències de persones, podran retornar a la nova normalitat

Xavier Espot durant la compareixença.
Xavier Espot durant la compareixença. Toni Solanelles

“A partir del proper dilluns ja podem parlar d’un desconfinament generalitzat incorporem a la normalitat gairebé la totalitat de les activitats” que continuen tancades a data d’avui o només funcionen en servei d’urgència o de guàrdia. Així ho ha anunciat aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, que ha explicat que s’estan acabant de tancar els protocols sanitaris que s’hauran de seguir per tornar a la nova normalitat. La reactivació comporta una obertura de fronteres sense imposar cap quarantena als turistes i, molt probablement, l’obligació de dur mascareta.

Hoteleria i restauració, els comerços al detall i l’engròs, els equipaments esportius o culturals, excepte, per exemple, les biblioteques, que només podran prestar llibres, i ho podran fer a partir d’aquest dijous, ja es podran reactivar dilluns vinent amb les mesures que s’estableixin. Això sí, les activitats -com alguns serveis de Caldea o eventuals concerts- amb gran concentració de persones hauran d’esperar. El relaxament de les mesures serà molt notable gràcies al bon comportament de les dades sanitàries. També a partir de dilluns Andorra deixarà de posar restriccions a les fronteres i, en conseqüència, almenys pel Pas de la Casa, podran accedir turistes al Principat. I si hi volen pernoctar, ho podran fer.

Hi haurà una “liberalització total” de moviments en relació amb el que fins ara eren les franges per tipus d’activitat física que es poden fer o per tipologia de persones

Des d’aquest mateix divendres es relaxen les mesures de confinament, amb la qual cosa hi haurà una “liberalització total” de moviments en relació amb el que fins ara eren les franges per tipus d’activitat física que es poden fer o per tipologia de persones. No obstant això, Espot ha explicat que es mirarà de disposar d’espais específics on hi puguin anar les persones d’edat avançada o amb algun tipus de vulnerabilitat. El cap de Govern ha anunciat a grans trets l’obertura, i durant la setmana s’acabarà d’anar definint, perquè hores d’ara encara queden molts serrells per acabar de lligar. El mandatari governamental ha deixat clar, però, que obrir “no vol dir un retorn a una normalitat absoluta o una normalitat com era abans del 13 de març”.

espot mascareta
Espot es treu la mascareta per comparèixer; el seu ús en espais públics segurament serà obligatori. Toni Solanelles

S’hauran de seguir tot un seguit de recomanacions o fins i tot d’obligacions. És el preu que caldrà pagar, ha vingut a dir Espot, per tenir una obertura molt més generalitzada que altres països de l’entorn. Així, aquest dimecres el consell de ministres analitzarà i acordarà (o no) que l’ús de la mascareta sigui obligatori en tots els espais públics. O serà per als residents al país i, és clar, també per als forasters que el visitin o hi facin estada. “Jo crec que ara iniciem una nova fase, una fase que és clau. Els propers quinze dies a partir del proper dilluns seran claus”, ha insistit el cap de l’executiu que ha advocat perquè "no haguem de fer un pas enrere, que seria desastrós en un país que viu del turisme com el nostre”.

"Iniciem una nova fase, una fase que és clau. Els propers quinze dies a partir del proper dilluns seran claus”

Espot s’ha referit a algunes activitats que sí que es podran reprendre i ha fet esment d’altres sobre les quals s’està treballant. En cap cas, però, i ho ha deixat clar, no pretenia ser una exposició exhaustiva. Sí ha indicat que a partir de dilluns que ve, potencialment 43.072 treballadors podran retornar als llocs de treball. Potencialment perquè n’hi ha un bon grapat que tenen el contracte suspès, per exemple. I ha anunciat el calendari de compareixences d’aquesta setmana que hauran d’anar aportant llum, per exemple, sobre les condicions amb què podran obrir bars i restaurants. Ha deixat entre veure que els aforaments ara imposats en el transport públic s’ampliaran. I que els centres de culte tornaran a una certa normalitat.

S’ha de veure què passa amb els parcs infantils o amb els esplais extraescolars o d’estiu, per posar dos exemples. També s’ha mostrat animat respecte de la possibilitat d’obrir certes piscines i no ha tancat la porta a poder fer concerts durant l’estiu o celebrar festes majors, sempre amb nous formats o noves mesures. “No de la mateixa manera, però segurament es podran fer concerts, es podran celebrar festes majors”, però s’hauran de fer monitoreigs a sectors poblacionals o d’interès del país per veure com evoluciona la malaltia i aïllar possibles brots del coronavirus, especialment quan comencin a arribar turistes.

Espanya i França

Espot ha assegurat que Andorra està a l’expectativa que Espanya respongui una petició feta pel Govern de poder ser incorporada en la regió de l’Alt Pirineu i Aran i, d’aquesta manera, i de forma paral·lela amb França, que ha inclòs el Principat en el radi de 100 quilòmetres on els ciutadans francesos poden anar, els ciutadans del cantó espanyol puguin accedir a territori andorrà. Ara mateix no se sap si els ciutadans d’Andorra podran sortir de forma generalitzada fins a les zones frontereres més properes. “Seria un error garrafal condicionar l’entrada de turistes al fet que es pugui anar a França” o a Espanya, ha remarcat Espot, recordant la importància que té el turisme per al país. D’aquí que es deixi pernoctar sense necessitat de quarantena des del minut zero de l’acceptació d’estrangers.

Una imatge del Pas de la Casa buit arran de l'esllavissada de la primavera de l'any passat.

Relacionat

Govern ultima el protocol per garantir una arribada ordenada de francesos a partir de l’1 de juny

El cap de Govern ha afirmat que com que no s’espera un gran volum de visitants o turistes d’immediat, això permetrà “obrir de nou les fronteres com si es tractés d’una prova pilot, de forma ordenada, pausada” i podent controlar eventuals rebrots de la malaltia. Per al mandatari governamental, si la situació epidemiològica d’Andorra no fos la que és França no hauria inclòs el Principat en el seu radi d’influència. I és que, ha remarcat Espot, l’aspecte reputacional juga un gran paper. En aquest sentit, el màxim responsable de l’executiu ha remarcat que s’ha visualitzat que estem “preparats per gestionar convenientment un contagi de Covid-19” i que Andorra s’ha de mostrat com un país “Covid ready, que és millor que Covid free”, ha dit el Espot perquè, ha remarcat, de coronavirus residual és probable que en quedi.

Nou pla de Govern

Demanat també el cap de Govern sobre el pla de reactivació econòmica que l’executiu va anunciar una vegada s’acabés el confinament, Espot ha explicat que en certa manera ja s’hi està treballant. En aquest sentit, “he encomanat a dos secretaris d’Estat” que analitzin el programa de Govern amb el qual va assumir la responsabilitat de liderar el Principat per tal que analitzin, de comú acord amb els ministres corresponents, “tots i cadascun dels projectes (que incloïa el programa, per veure) quins són els projectes que han de conviure, quins són els que no i quins que no preveiem ara caldran”.

Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell amb la mascareta posada.

Relacionat

Mascareta (gairebé) obligatòria amb el desconfinament total i l’arribada de visitants

En certa manera, ha encarregat analitzar “el full de ruta d’aquesta legislatura i com hem de canviar” per adaptar-se a la nova realitat que porta el coronavirus. “Volem construir un full de ruta” que sigui assumible i en el qual es puguin calendaritzar noves actuacions a realitzar. De fet, Espot l’ha qualificat com un nou pla de Govern que haurà de contenir “fil per randa allò que s’haurà de dur a terme en els propers tres anys”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending