Mascareta (gairebé) obligatòria amb el desconfinament total i l’arribada de visitants

Espot deixa entreveure que a partir de l’1 de juny es permetrà entrar i sortir per la frontera francesa amb mesures de protecció la regulació de la qual s’enfortiran per via reglamentària

Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell amb la mascareta posada.
Ciutadans passejant per l'avinguda Meritxell amb la mascareta posada. Toni Solanelles

Molt probablement l’ús de la mascareta serà obligatori a partir de l’1 de juny, quan la major part de l’activitat econòmica podrà tornar a la denominada nova normalitat i quan, encara que el cap de Govern, Xavier Espot, no ho ha volgut assegurar del tot, tot indica que es permetrà als ciutadans de l’Arieja entrar en territori andorrà. Espot ha explicat que s’estan fent les gestions diplomàtiques pertinents per definir tant l’arribada de visitants francesos com les condicions amb què els ciutadans d’Andorra podran anar a França.

Espot ha refusat que ara mateix sigui Andorra qui veta l’entrada de visitants procedents de França i ha assegurat que “ara mateix estem en una situació de reciprocitat” tot i admetre que el govern francès, “de forma unilateral” però a demanda del Principat, va incloure el país dins del radi de cent quilòmetres al qual podien anar els residents a l’Arieja. El màxim responsable de l’executiu ha estat molt prudent i no ha volgut assegurar que l’1 o el 2 de juny s’admetran els visitants francesos. Espot no es vol picar els dits.

No obstant això, sí que ha afirmat que “és molt possible” que sigui en la data esmentada “encara que no li puc dir amb total fermesa o seguretat”. El cap de Govern s’ha mostrat molt cautelós per tal de no afectar les converses que hi està havent, però ha deixat clar que és qüestió de dies -“encara que em reservo la possibilitat que siguin algunes setmanes”, ha aclarit- que es fixi el calendari i, fins i tot, que sigui possible l’accés de francesos per la frontera del Pas de la Casa.

Una imatge del Pas de la Casa buit arran de l'esllavissada de la primavera de l'any passat.

Relacionat

Govern ultima el protocol per garantir una arribada ordenada de francesos a partir de l’1 de juny

Espot ha deixat clar que sembla lògic que no es permetés l’accés de visitants fins que al país no hi hagués la major part de l’activitat econòmica interna en marxa de nou. Però quan això sigui així, amb el cribratge massiu finalitzat i si es manté la bona situació sanitària, una vegada es concloguin els tràmits formals negociadors el pas de l’obertura de fronteres, encara que sigui en un radi de 100 quilòmetres, que tot indica que és el que serà, es farà efectiu.

“Ens interessa molt més” que puguin venir de l’altre cantó de la frontera que no pas que s’hi pugui anar, remarca el mandatari governamental

I és que el màxim responsable governamental ha deixat clar que per a un país que viu essencialment del turisme, que hi tornin els visitants és essencial. I encara que en la negociació s’estableix també les condicions amb les quals els residents al Principat poden accedir a territori francès, “ens interessa molt més” que puguin venir de l’altre cantó de la frontera que no pas que s’hi pugui anar. Tot ha de ser “equitatiu, raonable i convenient”. I alhora “coordinat, ordenat i pausat”. Sense descuidar aspectes reputacionals com els que està donant del país, a l’entendre d’Espot, l’operativa dels tests.

Xavier Espot no ha parlat del protocol que s’està elaborant a nivell sanitari però sí que ha deixat clar que cada país farà el seu i “nosaltres potser establirem que l’ús de la mascareta és obligatori”, també per als visitants. De fet, el cap de Govern sí que ha deixat clar que caldrà adoptar mesures més globals i contundents, ben entès, una vegada el trànsit de vehicles i persones sigui molt més elevat. I la utilització de la mascareta serà pràcticament inevitable.

De fet, encara ho ha deixat força més clar quan ha reconegut que s’està estudiant jurídicament com possibilitar que es pugui dur a terme una política “més coercitiva en aspectes concrets” i no basar-se només en recomanacions com fins ara. Vaja, que caldrà ser més contundent, per dir-ho d’alguna manera. No obstant, Espot s’ha mostrat convençut que no caldrà fer una llei que reguli aquesta matèria sinó que la previsió és la d’aprovar un reglament a l’aixopluc de la Llei general de sanitat.

Comentaris (2)

Trending