Govern ultima el protocol per garantir una arribada ordenada de francesos a partir de l’1 de juny

Una vegada finalitzat el cribratge massiu i vist que França inclou Andorra en el radi de cent quilòmetres en què es permet moure els seus ciutadans ja s’obrirà la frontera però amb controls

Una imatge del Pas de la Casa buit arran de l'esllavissada de la primavera de l'any passat.
Una imatge del Pas de la Casa buit arran de l'esllavissada de la primavera de l'any passat. Toni Solanelles

Govern ultima el protocol per garantir una arribada ordenada de visitants francesos, i només visitants, a partir de l’1 de juny, amb la qual cosa s’espera que el Pas de la Casa torni a recuperar vida però intentant d’evitar de totes totes que es produeixin col·lapses com els viscuts l’11 de maig al Pertús. Aquesta és la gran preocupació de l’executiu, que no hi hagi una entrada massiva de vehicles procedents de l’Arieja.

Des de l’11 de maig Andorra hauria pogut rebre visitants francesos vist que la petició que va fer al seu dia el Govern d’Andorra als seus homòlegs de França va comportar que l’Estat veí del nord tractés el Principat com si fos un territori local. Aquell 11 de maig es va permetre als ciutadans de França que es moguessin fins un radi màxim de cent quilòmetres, amb la qual cosa van poder anar al Pertús i haurien pogut arribar a Andorra.

Les autoritats del Principat, però, van considerar que no pertocava i que no es volia assumir el risc d’un possible rebrot del coronavirus. Menys encara sense la possibilitat d’obrir la frontera espanyola i amb el cribratge massiu d’anticossos encara en marxa. Ara, segons fonts governamentals, la situació serà diferent. Amb la campanya de tests realitzada per partida doble es vendrà la imatge que Andorra ha fet i fa les coses ben fetes i que assegurada la contaminació de la població local ja es pot controlar algun possible contagi importat.

La ministra Maria Ubach compareix davant la comissió legislativa de Política Exterior.

Relacionat

Afers Exteriors reconeix que “pel moment no hi ha cap data determinada” perquè s’obrin les fronteres

Per això amb el desconfinament gairebé total de l’activitat econòmica del Principat, també es permetrà l’entrada de francesos. Però només de visita, és a dir, no es podrà pernoctar perquè aquesta circumstància, com en el cas dels andorrans que eventualment volguessin anar en territori francès, els obligaria a quedar-se en quarantena a Andorra. El protocol que s’està acabant de dissenyar haurà de definir aspectes com els controls d’entrada, per assegurar que no hi hagi un col·lapse que pugui comportar una ràpida i eventual propagació de la malaltia.

Les fonts governamentals consultades han assegurat que la qüestió ja s’ha tractat amb els representants comercials que tenen més incidència al centre del país per evitar mals entesos i situacions de conflicte. En part, asseguren algunes fonts, s’entén que amb la represa de l’activitat local al centre hi ha una activitat, encara que sigui baixa, que al Pas no hi és perquè està lligat de mans i peus als visitants francesos. Les pressions de comerciants encampadans i del comú de la parròquia han estat molt importants els darrers dies.

Pel cantó espanyol no se sap de cap de les maneres, ara per ara, quan es podrà començar a rebre turistes. Espanya no ha considerat Andorra com a destinació domèstica per ara i les restriccions de mobilitat, a l’Estat veí del sud, són en certa manera més rigorosos. Almenys fins al 7 de juny hi ha decretat l’estat d’alarma. Després caldrà veure l’evolució de tot plegat. Des de l’executiu hi ha feta la mateixa demanda que al seu dia es va fer arribar a les autoritats franceses.

Comentaris (4)

Trending