Afers Exteriors reconeix que “pel moment no hi ha cap data determinada” perquè s’obrin les fronteres

Maria Ubach explica al Consell que “França sí que ha inclòs Andorra en el radi de 100 quilòmetres però som nosaltres els que hem de decidir en quines condicions podem acollir turistes”

La ministra Maria Ubach compareix davant la comissió legislativa de Política Exterior.
La ministra Maria Ubach compareix davant la comissió legislativa de Política Exterior. Toni Solanelles

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, reconeix que ara per ara i malgrat els contactes realitzats “no hi ha cap data determinada” perquè puguin obrir les fronteres. La màxima responsable de la diplomàcia andorrana ha admès que França sí que permetria que els seus ciutadans vinguin al Principat però que és Andorra qui de moment té les portes tancades.

Ubach ha comparegut davant la comissió legislativa de Política Exterior per exposar les gestions del seu departament en relació amb la gestió de qüestions relatives amb a la pandèmia. Per exemple, les tasques i gestions fetes per repatriar cap al Principat 105 persones andorranes o residents que en l’esclat de la crisi eren fora del país o els treballs que s’estan fent per facilitar la sortida del Principat dels temporers sud-americans atrapats. La ministra ha afirmat que quan deixin el país, aquesta setmana, els argentins que tenen vols previstos quedaran atrapats a Andorra “menys de mil persones”.

Trobada d'alts càrrecs i coordinadors de la Cimera l'hivern passat a Soldeu.

Relacionat

Cimera Iberoamericana: virtual el novembre o presencial la primavera de l’any que ve

La titular d’Afers Exteriors s’ha referit de manera significativa a les negociacions o converses per saber quan es poden obrir les fronteres. En aquest sentit ha reconegut que no hi ha cap data concreta perquè això pugui passat. Ubach ha explicat que hi ha una demanda a Espanya i França per tal que els dos països veïns incloguin Andorra com a territori domèstic, però que no hi ha cap certesa que això acabi podent ser així. “És complicat i difícil de fer una previsió, d’avançar una data”. La titular ministerial ha explicat que l’únic que podia garantir és que hi ha un diàleg i un contacte fluid amb representants diversos de les dues administracions veïnes, amb contactes diaris amb els ambaixadors, per mirar que Andorra sigui inclòs com a territori domèstic.

Però també ha dit que “ens hem de posar a la pell dels veïns” i la gestió pròpia que estan fent i mirar de “convèncer-los” que la gestió, naturalesa i característiques d’Andorra han de fer possible incloure dins del territori domèstic d’un país i de l’altre, perquè la voluntat i la negociació està oberta per igual amb els dos estats veïns i, segons Ubach, de ben segur que la Unió Europea també hi tindrà quelcom a dir.

ubachcc
Ubach durant la seva exposició. Toni Solanelles

La ministra ha explicat que "França sí que ha inclòs Andorra en el radi de 100 quilòmetres”, és a dir, en territori susceptible de formar de la desescalada territorial que s’està fent a tot el país, “però som nosaltres els que hem de decidir en quines condicions podem acollir” turistes i quins “requisits fixa Andorra i que puguem compartir tant amb Espanya com amb França. Hi estem treballant però encara no tenim un resultat final”. Del cantó espanyol, per ara no hi ha notícies sobre aquesta inclusió en les zones on es pugui circular.

Repatriats i temporers

La ministra, s’ha dit, també s’ha referit durant la compareixença a dues de les qüestions que més energia, ha afirmat, han fet gastar al personal del departament: la repatriació d’andorrans i residents que l’inici de la pandèmia estaven arreu del món, i la gestió del retorn dels temporers de l’Amèrica del Sud que havien quedat atrapats al Principat. De repatriacions se n’han fet 105 procedents de diferents països, hi ha 17 persones més que estan en camí del país i 26 que han engegat els tràmits per poder venir cap a Andorra.

La titular ministerial ha explicat que el Govern té “la voluntat d’ajudar de la millor manera possible” als temporers que continuïn atrapats

Respecte de les gestions fets per permetre la sortida dels temporers cap als seus països d’origen, Ubach ha explicat que una vegada hagin sortit els que tenien vol programat aquest dimecres i divendres, i després de confirmar-se un altre vol per dilluns de la setmana que ve, quedaran al Principat menys d’un miler de treballadors. Segons les dades d’immigració, aquest hivern han treballat al país uns 3000 temporers extracomunitaris, dels quals 2176 argentins i 279 argentins amb doble nacionalitat, ja fos espanyola o italiana. També hi ha xilens, brasilers i colombians.

Ubach, que ha agraït el treball fet pels comuns implicats i pel consolat honorari de Xile a Andorra, que ha gestionat pràcticament en solitari la sortida dels seus nacionals, ha explicat que dels argentins que han treballat al Principat només uns 600 estan registrats al consolat d’Argentina a Barcelona, amb la qual cosa tot fa preveure, però ha explicat que “aquest decalatge” s’haurà d’analitzar amb més calma i temps, que són argentins que no solen viatjar al seu país sinó que es queden permanentment a Europa. La titular ministerial ha explicat que el Govern té “la voluntat d’ajudar de la millor manera possible” als temporers que continuïn atrapats. Ara, com fer-ho més enllà del 31 de maig quan finalitza la darrera pròrroga del permís de sojorn és tota una incògnita

Estudiants sense pertinences

Una altra de les qüestions que més neguit i interès ha generat respecte del ministeri d’Afers Exteriors, ha reconegut la ministra, és la necessitat dels estudiants andorrans que van deixar penjat el curs escolar a Espanya o França per poder recollir les seves pertinences. Hi ha almenys 163 demandes relatives a aquesta qüestió. Els dos països veïns permeten circular sempre que els estudiants disposin de la targeta de residència. Però Ubach ha reconegut que hi ha massa joves que no disposen d’aquest document. La situació actual permet veure “la importància de tenir les coses regularitzades”.

La ministra Maria Ubach es dirigeix a la brigada cubana pocs dies després de la seva arribada.

Relacionat

Ubach reconeix que Cuba imposa que el contracte dels sanitaris sigui confidencial

La ministra ha assegurat que de vegades es bada i que no sempre es fan els tràmits com tocaria, tot i que tot sovint no són àgils per als estudiants. Però Ubach ha garantit que no es demana més ara que fa un temps. Ara bé, sí que s’haurà d’estudiar més endavant si hi ha altres fórmules per facilitar l’obtenció de la targeta de residència. La mateixa problemàtica que els estudiants andorrans, ha remarcat Ubach, la té una noia de Sevilla que estudiï a Barcelona. Una solució pot ser enviar una empresa de mudances, però és clar que no sempre els estudiants es poden permetre aquesta via.

Comentaris (12)

Trending