Cimera Iberoamericana: virtual el novembre o presencial la primavera de l’any que ve

La decisió sobre la trobada de caps d’Estat i de govern s’adoptarà a final de juny i en principi no es pensa reduir ni el personal ni el pressupost que hi havia destinat a l’organització de l’esdeveniment

Trobada d'alts càrrecs i coordinadors de la Cimera l'hivern passat a Soldeu.
Trobada d'alts càrrecs i coordinadors de la Cimera l'hivern passat a Soldeu. ARXIU

No hi haurà cimera presencial el novembre. La trobada de caps d’Estat i de govern iberoamericans que havia d’acollir Andorra el penúltim mes de l’any, el dia 26 en concret, o es farà telemàtica llavors o es posposarà per a la primavera de l’any que ve. La decisió, atenent criteris sanitaris i financers, l’ha d’adoptar el Govern a finals del mes que ve, malgrat que la resolució es mirarà de consensuar amb la secretaria de la Cimera Iberoamericana.

 

La decisió última, definitiva, sobre si el format serà virtual aquest novembre o s’intentarà de fer-la presencial la primavera que ve, quan ja estarà presidint l’organisme iberoamericà la República Dominicana, s’ha de comunicar sí o sí durant la trobada telemàtica de responsables de cooperació i coordinadors nacionals que es farà el 6 o el 7 de juliol. S’havia de fer inicialment a Madrid i s’hi havia de presentar el calendari definitiu de la cimera.

Aquesta qüestió ha estat una de les que més debat o interès ha suscitat de la compareixença de la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, davant la comissió legislativa de Política Exterior. La titular ministerial no s’ha declinat per cap de les dues fórmules i ha assegurat que aspectes sanitaris i financers hi tindran molt a veure. Amb tot, però, ha deixat clar, també, que l’executiu no es planteja reduir ni el personal ministerial que té dedicat a organitzar la cimera ni tampoc la fundació creada ad hoc es contraurà. Ni tan sols els dos milions d’euros que se li van transferir no es tocaran.

La ministra Maria Ubach compareix davant la comissió legislativa de Política Exterior.

Relacionat

Afers Exteriors reconeix que “pel moment no hi ha cap data determinada” perquè s’obrin les fronteres

De moment, com si tot fos igual. Ubach ha assegurat que la immensa majoria de reunions previstes al tomb de la cimera es mantindran en format telemàtic i que la tasca de preparació d’aquestes reunions a nivell de dedicació del personal és igual o més de complexa. També en relació amb la fundació ha afirmat que “se li canvia el paper, tota la logística. Ells ara estan treballant amb quina estructura telemàtica es pot usar” si es fes una cimera virtual. “Serà una preparació diferent  a nivell” i que no té encara definits uns costos estrictes. Per tant, es manté tot igual. Quan hi hagi noves decisions al respecte, “s’ajustarà (el pressupost) i es retornarà a les arques de l’Estat el que no s’hagi utilitzat”, ha afirmat la ministra.

Crítica del PS

Aquest posicionament governamental ha estat fermament criticat pel president del grup parlamentari socialdemòcrata i president també de la comissió legislativa, Pere López, que ha estat el més incisiu en preguntar sobre la qüestió. López s’ha mostrat molt sorprès “que no hi hagi una reducció molt significativa” del pressupost i, fins i tot, dels equips humans. “Haurem d’estar atents a tot el que suposa” organitzar la cimera en les noves condicions que es proposen.

I és que el líder parlamentari socialdemòcrata ha recordat que la part logística “suposa molta feina de coordinació. Vols, sortides i arribades a Andorra… tota aquesta feina no hi és i sincerament no hem entès que no hi hagi un ajut significatiu de la partida donada les actuals circumstàncies”. A tot estirar, la ministra d’Afers Exteriors ha afirmat que una de les qüestions que s’avalua per decidir entre format virtual o presencial és si el pressupost per al 2021 pot encabir l’organització de la Cimera Iberoamericana.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending