Ubach reconeix que Cuba imposa que el contracte dels sanitaris sigui confidencial

La ministra assegura que la relació amb els Estats Units és fluïda i que se li va explicar el projecte de cooperació per a la brigada mèdica

La ministra Maria Ubach es dirigeix a la brigada cubana pocs dies després de la seva arribada.
La ministra Maria Ubach es dirigeix a la brigada cubana pocs dies després de la seva arribada. ARXIU / SFGA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha reconegut que el contracte de prestació de serveis signat entre el Govern d’Andorra i l’executiu cubà en relació a la brigada sanitària que va arribar al Principat a final de març inclou unes clàusules per les quals és totalment confidencial tant les pròpies clàusules de l’acord com el muntant que s’ha d’abonar a Cuba. L’únic que sí que ha dit Ubach és que el contracte era “per dos mesos”.

 

Ubach ha fet aquestes explicacions a preguntes dels periodistes -els consellers generals no han mostrat cap interès en el tema- després de la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior, i una vegada se li ha demanat pel cost que suposava la presència de la brigada sanitària cubana. La ministra ha explicat que aquest detall no es podia revelar perquè forma part de la confidencialitat subscrita. Només davant els consellers ha explicat que l’acord era producte de la “molt bona relació amb Cuba” i la necessitat de tenir personal sanitari en un moment en què la pandèmia havia deixat fora de joc diferents professionals del país.

Ubach ha explicat que el “contracte de prestació de serveis entre el Govern d’Andorra i el govern de Cuba era per dos mesos -abril i maig- i estem valorant si mantenim una part de l’equip aquí a Andorra unes setmanes més. S’ha de definir amb el SAAS i el ministeri de Salut”. Per tota la resta ni una paraula més. Ni tan sols considera la ministra que afecti les bones relacions que a parer seu el Principat manté amb els Estats Units, un enemic clar dels cubans que fa temps que demana als països que col·laboren amb Cuba en matèria sanitària que revelin els acords que signen perquè es demostri que els professionals que s’embranquen en aquestes brigades sanitàries estan sotmesos a poc menys que condicions d’esclavatge. Percebrien una molt petita part del que realment ingressaria l’Estat, amb salaris que es podrien considerar, suposadament, de ridículs. De pocs euros el mes.

Trobada d'alts càrrecs i coordinadors de la Cimera l'hivern passat a Soldeu.

Relacionat

Cimera Iberoamericana: virtual el novembre o presencial la primavera de l’any que ve

Evidentment Ubach no s’ha referit a res d’això. Sols ha afirmat que havia pogut llegir als mitjans de comunicació les manifestacions de dirigents americans crítics amb aquesta mena de convenis o contractes però Andorra amb els Estats Units hi té “un intercanvi molt fluid” i “la nostra ambaixadora a Washington també té un contacte com fluid amb la secretaria d’Estat”. Segons la ministra, “hem explicat el projecte de cooperació amb Cuba” als seus homòlegs americans i segons la titular d’Exteriors “no ens han demanat” res.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending