Salut confirma que ha descartat adquirir vacunes si no és per canals oficials

Martínez Benazet creu que durant els mesos de març i abril hi haurà una acceleració en la distribució de vaccí i espera que l’arribada de noves dosis al Principat “no es demori”, però sense poder dir cap data concreta

50969223306 af3afbe141 o
50969223306 af3afbe141 o

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha confirmat aquest dilluns que “defugim les compres directes” de vacunes i que no es recorrerà a cap “via secundària” o intermediari per accelerar el procés d’arribada del vaccí contra la Covid al Principat. Malgrat que el Govern espera “que no es demori” l’arribada de noves dosis, també és cert que no hi ha cap concreció sobre aquest fet tot i que el titular de Salut ha assegurat que “nosaltres hem fet els passos requerits a nivell administratius”.

Suposadament, hi ha acords tancats amb Espanya i França a través de la Unió Europea (UE) i amb el projecte Covax de l’OMS que és el que ha d’abastir els països tercers. Però de moment, més enllà de les primeres 2.000 dosis de Pfizer arribades des de Madrid, no se’n sap res més. El que és clar, ha dit Martínez Benazet, és que Andorra, tal com ha avançat l’Altaveu, no es mourà d’aquests canals oficials. “Les compres directes no són possibles sinó a través d’intermediaris que no tenen control sobre els fàrmacs; això ens obliga a seguir aquestes vies oficials”, ha dit el ministre.

Una de les vies que s'hauria especulat seria adquirir vacunes a través d'Israel.

Relacionat

La gestió de les vacunes obre escletxes entre la coalició parlamentària i el Govern

El titular de Salut ha reconegut que periòdicament reben propostes per la facilitació de vacunes, però que des dels organismes oficials, que controlen les farmacèutiques, hi va haver pressió perquè no s’acudís a les vies secundàries, entre altres coses perquè “no ens donen prou garanties de traçabilitat”. Andorra fins i tot es va oferir, segons Martínez Benazet, per ser seu de la fase quarta de desenvolupament d'algunes de les vacunes, però que no hi va haver manera per les pressions esmentades. D’aquí que “defugim les vies” que no són les oficials, ha reiterat en diverses ocasions el ministre durant la compareixença d’aquest dilluns.

Martínez Benazet, que ara ja no descarta que la vacuna Sputnik desenvolupada per Rússia sigui una a la qual es pugui recórrer, entre altres coses perquè és probable que s’acabi incloent al projecte Covax, ha assegurat que el parer majoritari de la comunitat científica és que durant els mesos de març i abril “es desbloquegi” la distribució de vaccí d’una forma més massiva i això pugui incrementar el nivell de vacunació de la població. Ara, excepte Israel, o Anglaterra i Malta, segons el ministre, la resta de països de l’entorn europeu estan encara a nivells molt baixos d’inoculació de la ciutadania tot i que s’està protegint força bé la gent gran, que és la més vulnerable.

Un flascó de la vacuna Sputnik.

Relacionat

Neguit en el teixit empresarial i econòmic per la falta de vacunes

Martínez Benazet ha assegurat que s’han complert tots els requeriments que s’han sol·licitat des de França i des de Covax perquè puguin arribar vacunes -en aquests casos haurien de ser de Moderna i AstraZeneca- i que s’espera que l’arribada de més dosis al Principat “no porti demora”. No obstant, i més enllà d’un genèric a finals d’aquesta setmana o principi de la que ve, el màxim responsable política de la sanitat pública no ha pogut detallar quan podrien arribar noves dosis a Andorra.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending