El PS força un debat al ple sobre l’obligació dels professionals sanitaris a tenir el B2 de català

La llei que regula aquest àmbit obligarà els centres mèdics a disposar d’un expedient de cada membre de la seva plantilla per comprovar que compleixen els requisits per exercir i també regularà els òptics optometristes

Una cosulta presencial d'un metge.
Una cosulta presencial d'un metge. ARXIU

El debat sobre si els professionals sanitaris que ja exerceixen al país han de demostrar que tenen el nivell B2 de català es portarà al ple del Consell General. El grup socialdemòcrata vol que aquest aspecte de la llei que regula aquest àmbit es tracti més àmpliament, després que la proposta no hagi estat acceptada a la comissió. El text que se sotmetrà a votació sí que inclourà altres propostes del PS, com ara el fet que els centres mèdics hagin de tenir un expedient personal on quedi clar que els seus treballadors sanitaris compleixen els requisits marcats o la regulació dels òptics optometristes.

La comissió legislativa de Sanitat ha enllestit el text que ja es podria votar en la pròxima sessió ordinària del Consell General. Com s’esperava, un dels cavalls de batalla entre socialdemòcrates i majoria ha estat la regulació del català. El principal partit de l’oposició entén necessari que els professionals sanitaris que ja exerceixen al país acreditin en un termini de dos anys que tenen el nivell B2 de català. Cal recordar que, justament, aquest àmbit és un dels que més queixes suscita pel que fa a l’atenció al públic en la llengua oficial. En canvi, Govern primer i grups de la majoria ara consideren que només cal exigir-lo als nouvinguts.

Un càmera grava les conselleres del PS Susanna Vela i Judith Salazar abans de la roda de premsa.

Relacionat

Els professionals liberals i sanitaris ja instal·lats al país no hauran d’acreditar el B2 de català

Aquest punt va ser un dels de màxima discussió en comissió. I es va acabar imposant, lògicament, la proposta de la majoria. Ara, però, el PS vol tornar a debatre l’afer i ho farà al ple del Consell. Quan es voti la llei, via reserva d’esmena, prèviament s’haurà de discutir per separat la disposició del projecte legislatiu que estableix aquests requisits. Tot fa pensar, però, que la majoria no canviarà d’opinió.

Més enllà d’aquest punt, els socialdemòcrates sí que han aconseguit incorporar a la llei alguna de les seves propostes. Així, els centres sanitaris hauran de revisar que els professionals de la seva plantilla compleixen els requisits marcats pel text per poder exercir. Originàriament, el PS volia que aquesta anàlisi es fes com a mínim un cop cada cinc anys, però aquesta exigència temporal ha quedat fora del redactat final. Sí que s’incorpora el fet que els mateixos centres “disposaran d’un expedient personal de cada professional, en què es conservarà la seva documentació i al qual l’interessat tindrà dret d’accés”. Aquestes instal·lacions també hauran de disposar de normes de funcionament escrites.

Un metge auscultant un pacient.

Relacionat

El PS vol que els professionals sanitaris que ja estan al país acreditin el nivell B2 de català

També s’ha acceptat la petició de crear un capítol específic, no inclòs en el projecte legislatiu tramitat des de Govern per a una altra professió. Així, la llei també regularà la professió dels òptics optomestristes.

Comentaris

Trending