La ‘pandèmia de la salut mental’ passa dels adolescents als adults de més de 50 anys

L’empitjorament de l’estat físic i situacions derivades problemes econòmics i familiars fan que el SAAS noti “un canvi de tendència que ens crida l’atenció” en l’increment de pacients i visites que hi ha hagut entre el 2022 i el 2023

La xerrada de Carlos Mur i Albert Dorca al vestíbul del Consell General.
La xerrada de Carlos Mur i Albert Dorca al vestíbul del Consell General. MERITXELL PRAT

El que s’havia anomenat com la ‘pandèmia de la salut mental’ que just després de la crisi de la Covid va afectar especialment els adolescents impacta ara especialment els adults, i els adults de més de 50 anys. “Hem notat un canvi de tendència” en les visites que es fan a l’àrea de Salut Mental del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), ha explicat el cap de servei, el psiquiatra Carlos Mur, que juntament amb el president del Col·legi de Metges, Albert Dorca, protagonitzen una xerrada al vestíbul del Consell General en el marc del Dia mundial de la salut.

Just abans de l’inici de l’acte, Mur destacava que “sense salut mental no hi ha salut”, i ha remarcat, al costat de Dorca, que “la salut ha d’estar present en totes les decisions polítiques” per tal de treballar a fons “ja no en la salut sinó en el nostre benestar, que és una qüestió més a llarg termini”. El psiquiatra ha lamentat que a Andorra, a nivell general, “tenim una mancança important de dades epidemiològiques poblacionals”. D’aquí que s’hagi referit als elevats increments que hi ha hagut, a nivell europeu, en trastorns de personalitat o idees suïcides. 

No obstant això, Mur ha remarcat que també s’han notat increments d’activitat i canvis de tendència en “en el petit univers del nostre SAAS”. Així, ha exposat que si al 2022 es van atendre 3.600 pacients, al 2023 van ser 4.100. I si hi va haver 39.200 visites de facultatius, ja fossin de psiquiatres o de psicòlegs clínics, l’any passat es van fer 42.933 visites. I s’ha notat, s’ha dit ja, “un canvi de tendència”. Si del 2021 al 2022 l’increment de visites era deguda a l’atenció a adolescents, del 2022 al 2023 “això s’ha aturat o com a mínim s’ha modificat”

Si al 2022 es van atendre 3.600 pacients, al 2023 van ser 4.100, mentre les visites de facultatius han passat de 39.200 a 42.933

I ara l’increment de visites ve per una major presència d’adults a partir de 50 o 55 anys que “ens crida l’atenció”. Mur ha explicat que si l’impacte de la pandèmia del coronavirus es va veure de seguida en els adolescents, ara “estem rebent l’impacte de la pandèmia i la post pandèmia” en els adults que, a més, sofreixen un “empitjorament de la salut” amb dolors crònics, diabetis… i a tot plegat s’hi sumen “factors psicosocials” derivats de “situacions econòmiques o familiars”

D’altra banda, Mur ha explicat que des que està en marxa la convenció dels psicòlegs amb la CASS, al servei de Salut Mental “de mica en mica estem notant” cert impacte en les llistes d’espera, però considera que encara “tenim molt més recorregut per notar-ho”.

El cap de Salut Mental ha explicat també que es preveu que al novembre ja estiguin operatives les noves instal·lacions del carrer Josep Viladomat i també s’ha manifestat sobre la denúncia del Col·legi de Psicòlegs sobre el possible intrusisme d’un filòsof. “Per atendre algú que pateix i té problemes de salut importants, cal tenir una formació prèvia i, evidentment, qualsevol ajuda és benvinguda, però hi ha ajudes o pseudoajudes que poden ser contraproduents”, ha dit.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending