Només dues persones han hagut de ser hospitalitzades infectades amb la variant Òmicron

Un dels ingressats ho va estar dos dies i ja és alta i l’altre roman al centre hospitalari perquè és altament dependent per altres patologies

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

Només dues persones fins ara afectades per la variant Òmicron de la Covid han hagut d’ingressar a l’hospital. En els dos casos es tracta de casos lleus de coronavirus i que per aquesta patologia no hi ha cap mena de preocupació. El que és clar és que la soca Òmicron ja és la única que es detecta al Principat. Els casos més greus que s’estan tractant al centre hospitalari són encara la cua de la variant Delta.

Segons que ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, els dos casos d’Òmicron que han acabat a l’hospital són els de “malalts molt lleus”. El primer hauria ingressat dilluns, va estar dos dies ingressat i ja seria alta. El segon pacient seria una persona “molt dependent” i afectat per altres patologies que quan ha resultat contagiat de Covid se l’ha hospitalitzat per precaució. Més per la repercussió de les altres malalties que pugui sofrir que no pas pel virus. I, en tot cas, es preveu que aviat sigui alta també.

CAMÍ DE SIS MIL ACTIUS TOT I PRODUIR MENYS RESULTATS

A l’hospital hi ha vint persones hospitalitzades de les 5.716 que oficialment estan contagiades. Les xifres continuen creixent a marxes forçades com es preveia amb Òmicron. Les darreres 24 hores s’han notificat 561 positius nous. Aquest nombre podria estar per sota de la realitat vist que de les dues màquines que produeixen resultats de TMA, una ha estat aturada almenys dos dies per sobresaturació de feina.

Les darreres 24 hores s’han notificat 561 positius nous. Aquest nombre podria estar per sota de la realitat vist que de les dues màquines que produeixen resultats de TMA, una ha estat aturada almenys dos dies per sobresaturació de feina

“Per això em vull mostrar molt prudent” sobre l’eventual contenció de l’escalada de casos, ha reconegut Martínez Benazet. Més enllà dels casos entre la ciutadania andorrana, s’han detectat positius onze turistes, que segueixen els protocols establerts entre el Principat i les autoritats sanitàries del seu lloc d’origen. Si són asimptomàtics, habitualment marxen del país adoptant tantes mesures com poden per evitar transmetre la malaltia.

Dels vint contagiats que estan ingressats a l’hospital, nou estan a planta i els onze restants a l’UCI, on hi ha nou pacients que necessiten suport de la ventilació mecànica. El titular de Salut ha ressaltat que hi ha una tendència a què disminueixin els casos d’hospitalització, tan a planta com a intensius. Això és degut a la remissió gairebé total de la variant Delta i al fet que Òmicron és mostra molt menys agressives que les soques precedents.

Martínez Benazet ha reconegut que les darreres analítiques que s’han fet sobre les mostres d’aigües residuals del país, l’única variant de Covid que s’hi observa ja és només l’Òmicron, amb la qual cosa ha assolit el predomini absolut en tot just tres setmanes. Va ser el 21 de desembre quan es va començar a veure una presència clara -encara que molt minsa- d’aquesta soca que podria arribar a convertir la Covid en una malaltia endèmica. Això, però, encara s’ha de veure, com ha admès el ministre.

Comentaris

Trending