Majoria i PS afiancen un pacte d’Estat de Salut que Terceravia considera que ara no és prioritari

El Govern, els grups que li donen suport i els socialdemòcrates acorden unificar en un sol document els objectius dels uns i els altres mentre Pintat considera que el que cal abordar ara mateix amb tota l’energia és la pandèmia

Una imatge de grup dels participants en la trobada.
Una imatge de grup dels participants en la trobada. Toni Solanelles

El Govern, els grups parlamentaris que li donen suport i el Partit Socialdemòcrata (PS) han acostat posicions sobre la manera d’afrontar, d’elaborar, un pacte d’Estat de Salut. Hi ha consens per unificar en un sol document la proposta governamental i la del PS partint de la base que el pacte ha d’incloure, solament, aquelles qüestions troncals de la sanitat. De moment, i “sense tancar la porta a res”, Terceravia se’n desmarca. “Ara no és qüestió de documents, és qüestió de pandèmia”, ha assegurat el màxim responsable de la formació Josep Pintat.

Després de la primera trobada, fa unes setmanes, per compartir el document proposat pel Govern i respecte del qual els socialdemòcrates ja van avançar que respondrien amb una ‘contra-oferta’, un ‘contra-document’, representants de totes les formacions que hi ha presents al Consell General -Mònica Bonell (DA), Pere López (PS), Ferran Costa (Liberals), Josep Pintat (Terceravia) i Raül Ferré (CC) i el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’han tornat a reunir per abordar com afrontar el debat sobre el pacte d’Estat per la sanitat pública. Ha estat una trobada de poc més de mitja hora que hauria estat, més enllà de cordial, “productiva, s’ha avançat”, segons que ha explicat Pere López, que juntament amb Josep Pintat s’han referit al desenvolupament de la reunió només acabar-se. Les forces governamentals han confirmat posteriorment el consens en tirar endavant el text unificat, que esperen que “pugui rebre el suport unànime de tots els grups”.

“Nosaltres veiem interessant el treball però amb un però”, ha remarcat el líder del PS, que ha afirmat que és necessari diferenciar aquells elements estructurals de la sanitat pública de la gestió política sanitària del dia a dia

El socialdemòcrata Pere López, que ha sigut el primer que s’ha pronunciat sobre el contingut de la reunió, ha vingut a dir que després que el PS fes arribar el seu plantejament per escrit, la majoria governamental ha vist bé unificar la proposta de l’executiu i la socialdemòcrata en un sol document que es tornar a elevar al conjunt de les formacions en una futura reunió per a la qual no hi ha data. “Nosaltres veiem interessant el treball però amb un però”, ha remarcat el líder del PS, que ha afirmat que és necessari diferenciar aquells elements estructurals de la sanitat pública de la gestió política sanitària del dia a dia.

Pere López ha avançat que només els primers, els fonaments de l’estructura sanitària, han de fer part del pacte d’Estat, mentre que els segons, han de ser “el marge de maniobra del govern de torn” per poder fer acció política. I ho ha exemplificat: la història clínica compartida i el metge referent formarien part del nucli dur que caldria fixar en un pacte d’Estat perquè no es canviï cada dos per tres el model. En canvi, la cartera de serveis, que, per cert, López reclama al Govern que aprovi ja, és una qüestió de gestió executiva pura i dura.

Pere López i Josep Pintat just abans d'iniciar la reunió.
Pere López i Josep Pintat just abans d'iniciar la reunió. Toni Solanelles
 

Tot i que ha reconegut que hi ha elements sobre els quals caldrà filar primer respecte si formen part de l’estructura o es pot considerar gestió del dia a dia, Pere López ha celebrat que des de la majoria s’hagi “entès clarament” quin era “la preocupació socialdemòcrata”, que passa d’una banda per no tenallar la política sanitària que han de poder fer els executius i, de l’altra, no sotmetre a canvis el model sanitari cada vegada que l’administració canviï de color polític. Perquè aquests canvis “no només generen molta despesa a l’administració sinó que causa un fort enrenou entre els ciutadans”.

“No tenim prou coneixement de com evolucionarà tot això”, ha dit Pintat, que hi ha afegit que “no podem estar cada vegada que arribi l’hivern estar amb aquestes sotragades”

En tot cas, majoria governamental i socialdemòcrates treballaran conjuntament per refondre en un els dos documents que hi ha sobre la taula. Terceravia en queda al marge per voluntat pròpia, però “amb un ànim constructiu” i “sense tancar la porta a res”. El president de la formació, Josep Pintat, ha assegurat que durant la reunió ha estat “molt clar i molt franc”. I ha advertit que “la prioritat és la pandèmia, que això no s’ha acabat”. I amb aquesta crisi sanitària encara cuejant, i de forma intensa, és difícil dissenyar la sanitat dels propers anys perquè no se sap quins reptes haurà d’afronta després de la Covid, ha vingut a dir el polític lauredià.

“No tenim prou coneixement de com evolucionarà tot això”, ha dit Pintat, que hi ha afegit que “no podem estar cada vegada que arribi l’hivern estar amb aquestes sotragades”, en relació tant amb la intensitat del virus com amb les decisions que constantment s’estan revisant fins i tot de forma contradictòria. Pintat, que ha explicat que no només els polítics han de participar d’un acord com aquest sinó que també cal comptar amb els professionals de la salut “que són els que en saben”, ha acabat “recordant el que ja vaig dir durant el debat d’orientació política” que “no es pot canviar la vida de la gent a cops de BOPA”.

LA POSICIÓ DE LA MAJORIA

Des dels grups de la majoria es considera imprescindible poder assolir el pacte d’Estat ja que “mostraria el compromís clar davant la població i el personal sanitari que totes les forces polítiques seguiran destinant els recursos necessaris per mantenir la qualitat del nostre sistema de salut”. En un comunicat, els grups que donen suport al Govern han confirmat que es crearà un grup de treball que “serà l’encarregat de redactar la nova proposta cercant el màxim de consens”. D’aquesta manera, segons demòcrates, liberals i Ciutadans Compromesos, “es treballarà de forma conjunta perquè el pacte d’Estat de Salut sigui una realitat i permeti posar fil a l’agulla per mantenir l’elevada qualitat del nostre sistema de salut”.

Comentaris

Trending