L’hospital admet que fa més d’un any que hi ha saturació telefònica per a les consultes externes

El SAAS posarà un reforç administratiu en els serveis i franges horàries que tinguin un major col·lapse per pal·liar els efectes negatius de trucades perdudes o no resoltes amb la celeritat desitjada per sol·licitar visita ambulatòria

Una imatge de l'hospital.
Una imatge de l'hospital. Toni Solanelles

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha admès que fa més d’un any, des de l’inici de 2020, que hi ha dificultats per concertar hora per telèfon per les consultes externes. I malgrat que s’havia intentat començar a posar remei a la saturació, tot plegat es va aturar per l’esclat de la pandèmia i ara amb la represa d’una certa normalitat que ha de conviure amb la Covid el col·lapse ha anat a més. Per això el SAAS posarà un reforç administratiu en els serveis i franges horàries que tinguin un major volum de feina.

El posicionament de la parapública que gestiona l’atenció sanitària l’ha fet públic en un comunicat i ve a tomb d’una pregunta parlamentària feta pel grup socialdemòcrata. El líder del PS al Consell, Pere López, va denunciar fa pocs dies les dificultats per poder concertar cites mèdiques ambulatòries vies telèfon. Que hi ha persones que han trigat més de deu dies per poder trobar línia i interlocutor. De fet, aquest mateix divendres fonts coneixedores del servei ja explicaven que fa més d’un any el personal mateix que presta el servei va posar en coneixement de la direcció del SAAS la problemàtica.

López ja va assegurar al seu dia que s’estimava més haver de retirar la pregunta, que hauria de ser resposta en seu parlamentària dijous que ve, però que es solucionés el problema. El SAAS ha assegurat que més enllà del reforç administratiu s’està també valorant la contractació d’un servei especialitzat que pugui complementar l’equip per tal d’inicialment absorbir aquest excés de demanda acumulat, així com millorar de manera àgil i eficaç aquest servei prestat als nostres usuaris. Vaja, tot apunta a Espic, aquell ‘call center’ participat per Andorra Telecom que cada vegada assumeix més feina de l’administració.

El posicionament de la parapública que gestiona l’atenció sanitària l’ha fet públic en un comunicat i ve a tomb d’una pregunta parlamentària feta pel grup socialdemòcrata; el líder del PS al Consell, Pere López, va denunciar fa pocs dies les dificultats per poder concertar cites mèdiques ambulatòries vies telèfon

A principis de l’any 2020, explica el SAAS en el seu comunicat, ja es va detectar una certa saturació del circuit de trucades per l’agenda de visites ambulatòries al SAAS, en concret i especialment durant la franja horària de matí, junt amb d’altres àmbits de millora d’eficiència de recursos en aquest dispositiu. És per aquest motiu que es van plantejar com a objectiu millorar l’experiència de l’usuari i l’eficiència global de la consulta externa mitjançant la posada en marxa d’un projecte específic.

L’esmenat projecte tenia els següents elements principals: optimització d’espais i de circuits destinats a l’atenció assistencial a usuaris, re-avaluació del sistema i tasques administratives, adjudicació d’espais seguint un pla d’identificació de prioritats del SAAS garantint el principi de publicitat i concurrència, implementació d’un sistema de gestió de cues i de bones pràctiques de la gestió de les agendes i, en general, optimitzar l’atenció a l’usuari agilitzant els processos de concertació de les visites i facilitant la multicanalitat.

Aquest projecte, com d’altres, remarca el SAAS, “va quedar aturat per ordre de prioritats i també perquè l’activitat habitual de les consultes externes va quedar discontinuada durant la primera onada i va tornar a quedar afectada per la segona i la tercera onada”. Actualment, “amb la represa progressiva d’activitats, també s’ha d’atendre l’excés de demanda originada per aquelles malalties i serveis assistencials que durant aquests mesos han quedat ajornats, tant per part dels usuaris com degut a la priorització dels serveis assistencials, com a conseqüència de l’activitat Covid”.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, donant explicacions sobre les consultes externes.

Relacionat

El PS denuncia les dificultats per poder concertar hora amb un metge especialista a l’hospital

Des del SAAS s’assegura que “ja s’ha reprès aquest projecte tenint en compte que en els propers temps haurem d’intentar fer conviure l’activitat Covid amb una certa normalitat d’activitat habitual”. I que donat que donat que de tots els elements de reorganització general del projecte, el de l’atenció telefònica i agenda de visites són els més crítics respecte al servei als usuaris, “és vol donar prioritat a aquesta part del projecte i mirar d’ implementar solucions que, encara que siguin inicialment parcials a l’espera de la redefinició global de la resta del projecte, puguin pal·liar els efectes negatius de trucades perdudes o no resoltes amb la celeritat desitjada per sol·licitar visita ambulatòria”.

Altres fonts consultades han assegurat que més enllà de projectes i d’avaluacions, hi ha solucions “de sentit comú” que haurien facilitat que l’usuari no agafés l’enuig que tot sovint agafa. Entre altres coses, per exemple, perquè si l’operador del telèfon està responent una altra trucada, l’usuari no és conscient que comunica o perquè el dispositiu, aparentment, no pot posar el mode de trucada en espera.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending