Govern es compromet a demanar un informe sobre si seria ètic obligar a vacunar contra la Covid

L’executiu està cercant un emplaçament que substitueixi de manera fixa l’antiga plaça de Braus com a centre de vacunació preveient que durant anys caldrà vaccinar-se de forma continuada contra el coronavirus

Joan Martínez Benazet davant la comissió legislativa que presideix Jordi Font (dreta).
Joan Martínez Benazet davant la comissió legislativa que presideix Jordi Font (dreta). Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, s’ha compromès davant la comissió legislativa de Sanitat a sol·licitar un informe sobre si seria ètic fer obligatòria la vacunació contra la Covid. El titular ministerial ha recordat que al Principat no hi ha cap vacuna que per llei sigui d’obligada vaccinació. Però també ha recordat que en determinats moments de la història, com per exemple davant la verola, s’ha hagut d’imposar la inoculació.

A preguntes de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, Martínez Benazet ha assegurat que “demanarem a la Comissió nacional de bioètica un informe sobre l’obligació de vacunar”. Ara per ara, no és que l’executiu tingui intenció d’imposar res. Però davant la proposta de la parlamentària del PS, ha acceptat l’embat en una compareixença en la qual també ha anunciat que el Govern està cercant “una estructura fora del SAAS” per convertir-la en centre de vacunació fixe perquè hi haurà un dia, més aviat que tard, que l’antiga plaça de Braus s’haurà de desmantellar.

“Per llei no s’obliga a cap vacuna”, ha recordat el titular de Salut després d’acceptar la proposta de Vela per demanar a la Comissió nacional de bioètica el seu parer sobre la possibilitat d’exigir que la ciutadania es vacuni sí o sí. “Seria un canvi d’escenari històric”, ha afirmat el ministre, que malgrat tot sí que ha explicat que puntualment, en alguns moments de la història, s’han hagut d’imposar algunes vacunes. Martínez Benazet ha reiterat que la voluntat és arribar a “convèncer” i aconseguir ratis de vacunació tan elevats com els que hi ha a Portugal.

CENTRE FIXE

Vacunar-se va per llarg. O aquesta és la sensació que hi ha damunt la taula. Després de la tercera dosi, de la qual ben aviat se n’hauran administrat unes 6.000, en vindran més. Per això, i preveient que l’antiga plaça de Braus ben aviat es desmuntarà per deixar pas al recinte multifuncional, el Govern està “estudiant on establir una estructura fixa que haurem de mantenir per vacunar”. El ministre ha explicat que és aviat encara per avançar més detalls. I que malgrat que els centres d’atenció primària (CAP) són punts de vacunació habituals, per la logística que demana la Covid no són suficients.

D’aquí que s’estigui fent una anàlisi de dispositius que tinguin lliures els comuns o la pròpia administració per mirar si serien compatibles amb la transformació en l’esmentat centre de vacunació. Martínez Benazet també ha admès que l’Oficina Covid es mantindrà més enllà del fet que hi hagi més o menys incidència de casos de coronavirus. I que encara que la seva missió principal pugui deixar de ser la de rastrejar, se li hauran d’atribuir altres funcions.

Etiquetes

Comentaris (49)

Trending