Tres obrers amb Covid, més de cinquanta aïllats i l’ús obligatori de la mascareta ajornat a dimecres

El Govern mira de restar transcendència als nous casos tot i admetre que són “un indici” que juntament amb el que està passant als països de l’entorn obliguen a haver d’“anticipar-nos”

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, escolta la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, projectada a la pantalla.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, escolta la intervenció del cap de Govern, Xavier Espot, projectada a la pantalla. Toni Solanelles

Tres operaris de dues empreses diferents que treballen en una mateixa obra de remodelació d’un hotel a Escaldes han donat positiu per Covid aquest dilluns. Els tres casos són lleus però no obstant això s’ha hagut d’activar tota la maquinària epidemiològica, que ara per ara ha deixat 55 persones de l’entorn dels infectats de coronavirus aïllades. S’està buscant l’origen del contagi. El Govern ha analitzat aquest dilluns la possibilitat de fer obligatori l’ús de la mascareta. La decisió última s’ha ajornat fins dimecres, però hi ha molts números que s’acabi fent el pas.

De fet, arran dels nous casos, que de bon matí ja s’han confirmat i han fet posar a treballar l’àrea de prevenció de la salut del ministeri, s’han succeït durant tot el dia diferents reunions per avaluar noves mesures. Tot plegat ha portat el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a fer una compareixença pública per confirmar el que començava a ser un secret a veus, és a dir, la nova detecció de casos positius a la Covid. Si a això s’hi afegia la situació que es viu a les zones properes, i especialment a Catalunya tal com ha remarcat Espot, tot plegat “ens obliga una vegada més a anticipar-nos”.

Es passa de 800 proves TMA o PCR setmanals a 2.000; es controlaran més els locals de restauració i els hotels; s’anima qui tingui malestar a sotmetre’s a proves i els actes amb més de 50 persones hauran de tenir un aval de Salut

De forma general, i encara que “no hi ha motiu d’alarmar per aquests tres casos” segons el cap de Govern, s’han adoptat quatre grans decisions en espera de la més gran de les decisions confinaments al marge, que per ara no es preveuen, la de fer obligatòria la utilització de la mascareta. Són decisions “no excessivament coercitives”. D’entrada “intensificarem o incrementarem el nombre de PCR o TMA que estem duent a terme”, passant de 800 analítiques setmanals a 2.000, obrint els ‘stop-labs’ que calgui si no n’hi ha prou amb el centre del Fener que s’ha mantingut com a espai per extracció de mostres.

També es fa una crida a totes aquelles persones que tinguin algun símptoma o “hagin estat on hi hagi un rebrot efectiu”, i Espot ha citat el Segrià i l’Hospitalet, a fer-se proves de detecció ràpida del coronavirus. El màxim responsable de l’executiu ha arribat a usar el verb encoratjar, en aquest sentit. També serà obligatori que totes aquelles activitats que hagin de reunir cinquanta persones o més disposen d’un protocol d’actuació antiCovid ad hoc avalat pel ministeri de Salut. I s’incrementarà el control, sanitari i policial, en relació amb els bars, restaurants i locals d’oci, sobretot avançada la tarda nit, per evitar aglomeracions.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en una compareixença aquest matí a Canillo.

Relacionat

Salut té decidit fer obligatori l’ús de la mascareta després de varis positius de Covid en una obra

Espot, amb un to molt conciliador i fent diverses crides a la moderació i a la calma, ha reconegut que generalment al tomb dels establiments de restauració i hoteleria les coses s’estan fent bé. Però això no treu que a mida que avança la ingesta d’alcohol, i ho ha vingut a dir així, els comensals es prenguin certes llibertats, sobretot, per exemple, per sortir al peu del local a fumar o a dur a terme altres pràctiques contràries al distanciament social. El mandatari executiu ha recordat que el tancament de tot tipus de locals es manté, com a màxim, a la 1 de la matinada.

El consell de ministres donarà el tomb definitiu, dimecres, a la decisió de convertir en obligatòria la utilització de la protecció facial; falta acabar d’afinar el marc legal

El màxim responsable de l’executiu ha deixat pel final la referència que pretenia fer a l’ús de la mascareta. No ha volgut reconèixer que la decisió de fer-lo obligatori està gairebé pres. No només en locals tancats, és clar; sinó també en els espais oberts. Però hi ha molts números que la decisió s’adopti formalment dimecres. “S’ha d’acabar d’afinar l’anàlisi jurídica” que ha de permetre fer obligatòria la utilització de la protecció facial. Aquesta és la clau de volta de tot plegat, tot i que Espot, fent gala d’una “política de mà estesa”, també ha vingut a dir que cal compartir l’eventual decisió amb la resta d’institucions del país ja que es tracta d’un acord “d’especial rellevància”.

“Les coses es parlen, es debaten, són decisions col·legiades, no imposades” que s’adopten, si escau, des d’un “criteri de prudència, amb mà estesa i diàleg”. Era una mena de crida a comuns, grups polítics, al Consell General… a què es vagin mentalitzant mentre, d’una banda, es recull més informació jurídica més enllà de l’informe demanat ja fa mesos a Enoch Alberti, que feia compatible l’obligatorietat de la mascareta amb la Llei general de sanitat i, de l’altre, es deixaran transcórrer algunes hores més per saber com evoluciona el mini-brot de l’obra i quin abast agafa l’estudi epidemiològic.

Els nous positius

I és que els tres casos detectats per ara tots tenen com a punt en comú una obra de remodelació d’un hotel a Escaldes. Entre els 55 aïllats producte de l’enquesta epidemiològica hi ha, entre altres, operaris de dues de les empreses que estan treballant en aquella rehabilitació. Arran d’això, i dels confinaments requerits, recomanats, hi ha un bar de Santa Coloma, per exemple, que s’ha vist obligat a tancar. I al ministeri van de corcoll seguint les traces perquè no se n’escapi cap. Martínez Benazet ha explicat que a tots els aïllats fins ara se’ls ha pres mostres per analitzar. I que ja n’hi ha que han donat negatiu.

Els nous contagiats són tres operaris de dues empreses que participaven en uns treballs de reforma d’un hotel d’Escaldes; ells i els seus contactes estan tots confinats

Cert és, ha dit el titular de Salut, que aquella persona ara en contacte amb algun afectat que en el cribratge poblacional va donar que havia passat la malaltia, se la té per curada i ja no se la fa analitzar. També ha deixat clar que els contagis confirmats, que presentaven alguns símptomes, són casos lleus pels quals “no ens hem d’alarmar”. La major capacitat de detecció de la malaltia fa que s’actuï abans i s’agafi en una fase més inicial per a ser tractada.Martínez Benazet ha reconegut que almenys un dels tres afectats nous havia sortit fora de les fronteres del país però “no sabem la font d’aquest focus” i si és la mateixa o el virus ha arribat per diferents vies.

Servei d'Urgències de l'hospital.

Relacionat

Tornen les sospites de coronavirus al servei d’Urgències de l’hospital

L’estudi epidemiològic ha de permetre anar avançant i tenir noves dades, nous elements per poder adoptar més decisions si calgués. El ministre ha tornat a remarcar que davant la Covid cal ser molt flexible i anar actuant i adoptant decisions de forma tant o més ràpida del que actua el virus. També ha ressaltat que aquell qui tingui un símptoma no s’ha de desplaçar enlloc, sinó que ha de contactar amb el seu metge referent i, en el cas que es tracti d’un símptoma rellevant que no pugui esperar, cal trucar al 116 sense acudir al servei d’Urgències de forma presencial. I si a algú se li detecta la malaltia, “té una baixa laboral” com en qualsevol altra dolença i no cal que l’empresa sàpiga, “de fet no ha de saber”, ha remarcat Martínez Benazet, quin és el diagnòstic.

El del país, segons Espot, és que continua sent molt segur i que no cal crear alarma. I que, és clar, Andorra és un país turístic i estem en un moment cabdal de l’activitat econòmica. Per tant, res de tancar res. Mascareta a tot estirar.

Comentaris (23)

Trending