Els establiments que facin control d’accés amb passaport Covid podran recuperar el 100% d’aforament

Salut estableix tres nivells de seguretat, el més exigent dels quals imposa als locals o instal·lacions on s’hi faci ball o hi hagi més de mil persones l’accés sí o sí amb pauta de vacunació completa, certificat de recuperació de la malaltia o prova diagnòstica negativa

Comentaris

El ministre de Salut Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut Joan Martínez Benazet. SFGA

Els establiments -excepte aquells on s’hi faci balls o els que acullin més de mil persones- que decideixen fer un control d’accés a partir del passaport Covid podran recuperar el 100% de l’aforament i els seus clients no caldrà que duguin la mascareta. Si no es fa aquest control, es mantindran les restriccions. Als locals d’oci nocturn on s’hi balli no es deixa triar: és necessari acreditar la pauta de vacunació complerta o equivalent i, a més, l’aforament màxim haurà de ser del 80%. Es recupera, això sí, l’horari prepandèmia i podran tancar a les 5 de la matinada.

El ministeri de Salut ha establert tres nivell de seguretat Covid, per dir-ho d’alguna manera. El nivell vermell és el referit als locals on s’hi balla o on s’hi espera més de mil persones, com pot ser un concert de música o un partit de bàsquet del MoraBanc. En aquest cas cal presentar obligatòriament per poder-hi accedir un passi sanitari, ja sigui certificat la vacunació completa, que s’ha superat la malaltia els darrers sis mesos o que s’ha passat una prova diagnòstica, sigui TMA o test d’antígens en els terminis establerts, i aquesta sigui negativa.

L’oci nocturn recupera, després de setmanes demanant-ho, l’horari tradicional, fins a les cinc de la matinada mentre que el protocol també serà d’aplicació per a les estacions d’esquí

En aquesta categoria és on entren les discoteques i locals d’oci nocturn. Qui hi accedeixi un cop presentat el certificat Covid, podrà romandre sense mascareta ni distància de seguretat. Això sí, l’aforament es mantindrà per sota de l’habitual: un 80%. Aquesta és la creu per al sector. La cara és el fet que, després de setmanes fent la demanda, podran tornar a tancar, com abans de l’esclat de la crisi sanitària, a les cinc de la matinada. La decisió s’ha pogut prendre després de tenir els resultats de la prova pilot efectuada les darreres setmanes, que constaten que, a priori, les nits de festa no han provocat cap contagi amb coronavirus.

El segon nivell, de color taronja, pot afectar un notable grup de negocis. Entre ells, la restauració -inclosos bars o pubs o no s’hi balli-, centres termals o balnearis, gimnasos o sales de jocs recreatiu so d’atzar. També les perruqueries i els centres d’estètica. En aquest cas, si no es vol fer un control de certificat sanitari, les mesures són les mateixes que fins ara. Si s’opta pel passaport, es deslliura l’obligació d’haver de portar la mascareta i els aforaments, sempre que no s’arribi al miler de persones, poden tornar al 100%.

Corresponsabilitat i voluntarietat, ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, són les paraules clau. Els establiments podran optar per una fórmula o l’altra (és a dir, control de pas o no) en funció de si es tracta de dies intersetmanals o de cap de setmana. Tant en el cas dels establiments regits pel semàfor vermell com en els del taronja, qui sí que haurà de portar mascareta són els treballadors. S’entén que hi estan més hores al local i, per tant, el risc de contagi és superior.

El tercer nivell és el verd, on no es contempla la petició del passaport Covid. Això sí, caldrà continuar aplicant les mesures actuals. Per tant, si són espais interiors, com ara els centres comercials o les botigues, caldrà dur mascareta i aplicar la resta de restriccions en vigor, com ara les limitacions d’aforament.

Es tracta d’un protocol global, per a tots els sectors, que es posarà en marxa a partir d’aquest dijous. Des del Govern s’ha volgut remarcar que no hi ha una normativa específica per cap sector. I és aquí on entren les estacions d’esquí. Aquí s’aplicaran les mateixes mesures. Així, a l’exterior, mentre es pugui mantenir la distància, no caldrà dur mascareta. Sí que serà necessària quan s’estigui als ginys mecànics. I als locals de restauració, cada domini podrà decidir, com amb la resta d’establiments del país, si aposta per demanar el passi Covid o no.

Comentaris (31)

Trending