En temps d’una de les natalitats més baixes, el volum més alt de llevadores a l’hospital

El SAAS disposa de prop d’una vintena d’infermeres obstetricoginecològiques i, en canvi, té manca de recursos humans a Urgències o d’altres departaments

El nombre de llevadores pel volum de parts aparentment estaria descompensat.
El nombre de llevadores pel volum de parts aparentment estaria descompensat. arxiu

La situació a l’hospital no millora. Ni quant al clima laboral en molts departaments -no pas en tots- ni quant al dimensionament d’algunes àrees. Mentre en serveis com el d’Urgències fa temps que es reivindica la necessitat de més recursos, en altres departaments hi ha una sobrepoblació de professionals. L’exemple de les llevadores en seria un de clar i evident, segons les fonts, que també recorden que a traumatologia hi ha una quantitat de professionals fora de mida.

En efecte, en un dels moments de més baixa natalitat, el número d’infermeres especialitzades en obstetríciaginecològica és el més alt de la història del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Pel cap baix hi ha unes disset professionals llevadores, que és la denominació comuna d’aquesta especialització. I encara la direcció ha fet saber que es preveu facilitar la formació en l’esmentada disciplina a dues professionals més de la infermeria. Per tant, hi haurà més aviat que tard una vintena de professionals en la matèria.

Cal una “racionalització de recursos” i “la voluntat i el coratge -dels dirigents polítics i els gestors sanitaris- de situar els mitjans allí on calguin, allí on realment es necessitin”

Les fonts consultades lamenten com està de mal dimensionat l’hospital. Alhora, no acaben d’intuir o, millor d’entendre, el motiu pel qual hi ha acabat havent tantes llevadores, perquè totes són dones en el cas d’Andorra, exercint al SAAS. Durant molts anys van ser quatre tot just les professionals que s’encarregaven d’atendre tants o més parts que ara. “Val, potser llavors era una ridiculesa, però ara la situació s’ha escapat de les mans de la direcció o és que ja li va bé i no ho sabem”.

En certa manera, recorden les fonts consultades, és la mateixa situació que es dona en el servei de traumatologia, amb prop d’una vintena de professionals, molts vinguts de fora els darrers temps, avalats per la direcció del SAAS, i amb necessitat de ‘col·locar’ les seves parelles, almenys, en determinats llocs de treball del Principat. “I el volum d’actes de traumatologia no s’han incrementat”, indiquen les fonts.

I hi afegeixen que “ben al contrari, cada vegada més qui ha de sotmetre’s a alguna intervenció ho fa fora i dels visitants que tenien un problema al país, especialment esquiant, i se sotmetien al tractament que escaigués, incloses operacions, a Andorra, ara no n’hi ha ni un”, han indicat les fonts, que exigeixen als responsables polítics una “racionalització de recursos” i “la voluntat i el coratge de situar els mitjans allí on calguin, allí on realment es necessitin”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending