L’atac a un dipòsit d’aigua d’Escaldes porta Salut a exigir més seguretat a totes les instal·lacions

Capesa ja ha acordat un pla per posar vídeo-vigilància i fer rondes de control a tots els equipaments que no en tenien, però el ministeri no vol ensurts en una matèria tan sensible i ha citat totes les distribuïdores per abordar la qüestió

Instal·lacions del dipòsit de les Escaubelles, a Andorra la. Vella.
Instal·lacions del dipòsit de les Escaubelles, a Andorra la. Vella. ARXIU

El ministeri de Salut exigirà a totes les empreses o serveis comunals encarregats de distribuir aigua arreu del país que incrementin els nivells de seguretat en totes les seves instal·lacions. Tot plegat ve a tomb de l’atac que va sofrir fa un parell de setmanes el dipòsit d’aigua que Capesa, la subministradora d’Escaldes, té a Can Diumenge, i que sortosament no ha tingut cap conseqüència en la qualitat del servei i de l’aigua que arriba a les llars escaldenques.

Però Salut no vol ensurts en una matèria tan sensible i ben aviat es reunirà amb totes les companyies per mirar de fer un inventari de l’estat de la qüestió i avaluar quines mesures cal adoptar per què no es vegin en perill infraestructures sensibles com els dipòsits d’aigua o les captacions de què disposen les empreses o comuns, i que tot sovint es troben en paratges allunyats dels nuclis urbans aptes per fer-hi actes vandàlics que, amb més o menys mala intenció, poden acabar repercutint en un producte que arriba a tots els domicilis del país.

Una imatge del dipòsit de Can Diumenge.

Relacionat

Atac al dipòsit d’aigua de Can Diumenge

Capesa ja ha fet el seu propi pla de millora de seguretat, per dir-ho així. Tenia un nivell de control molt elevat a l’ETAP principal, la del Madriu, però ara instal·larà més o menys el mateix nivell de control i vídeo-vigilància a la resta d’estacions. A Can Diumenge, els brètols que van acudir-hi i que aparentment prèviament o paral·lelament deurien estar fent una botellada, van arribar a accedir dins mateix de les instal·lacions. A tocar l’aigua, per dir-ho d’alguna manera. I si haguessin volgut llançar-se algun producte tòxic, amb més o menys dificultats, però ho haurien pogut fer.

Ara s’instal·laran càmeres de seguiment en directe de les instal·lacions, es reforçaran els panys i altres elements dels tancats i es contractaran rondes de seguretat privada per tal que de forma aleatòria, esporàdica però permanent, es vagin vigilant totes les instal·lacions que Capesa té repartida per la parròquia. Fa o no fa, la mateixa idea és la que s’hauria d’aplicar en el conjunt d’equipaments aqüífers que hi hagi al conjunt del país a no ser que ja estiguin degudament protegits.

El que és clar és que totes les analítiques biològiques o d’auditoria que s’han fet al dipòsit de Can Diumenge no han revelat res d’anormal

Cal veure quines mesures plantejarà exactament el ministeri de Salut, però les fonts consultades han assegurat que no hi ha mal que cent anys duri i que, per tant, l’atac al dipòsit de Can Diumenge, que suposadament la policia segueix investigant sense que Capesa tingui cap esperança que s’acabin localitzant els responsables, servirà perquè “tothom es posi les piles” i s’hagin de reforçar les mesures de control en tots els sentits.

Sia com vulgui, el que és clar és que totes les analítiques biològiques o d’auditoria que s’han fet al dipòsit de Can Diumenge no han revelat res d’anormal. Ben al contrari, la qualitat de l’aigua està en els estàndards normals i més i tot i com que es va haver d’obrir incidència davant el ministeri de Salut per si mai hagués passat algun fet que hagués afectat la toxicitat de l’aigua, el departament que encapçala Helena Mas ja ha estat degudament informat que tot plegat està en ordre.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending