Atac al dipòsit d’aigua de Can Diumenge

La policia investiga una acció descoberta aquest dijous a la tarda i Capesa, tot i estar convençuda que es tracta d’un acte vandàlic, ha encomanat diverses analítiques per garantir la qualitat del subministrament i ha posat en marxa un pla de reforç de la seguretat

Una imatge del dipòsit de Can Diumenge.
Una imatge del dipòsit de Can Diumenge. arxiu

La policia investiga el que presumiblement hauria estat un acte vandàlic contra el dipòsit d’aigua que Capesa té a la urbanització de Can Diumenge, a Escaldes. Encara que no es descarta res, els elements trobats a l’entorn de la instal·lació fan pensar en una botellada que hauria acabat amb un accés il·legítim en les dependències que la companyia té en aquell indret. En tractar-se d’un servei i un equipament sensible, Capesa ha encomanat un seguit d’analítiques per garantir la qualitat del subministrament i ha posat en marxa un pla de reforç de la seguretat.

Tot plegat es va descobrir aquest dijous a la tarda, després que un veí del carrer de Can Diumenge alertés que d’un embornal del clavegueram en sobreeixia aigua. Es van fer les comprovacions oportunes des de la direcció tècnica de la companyia d’aigües escaldenca i no es va trobar res d’anormal. Però en ampliar les indagacions, es va poder visualitzar com el candau d’alta seguretat de la porta del tancat perimetral de protecció del dipòsit havia estat violentat. D’aquí es va descobrir que altres panys i un parell de portes havien estat forçades i s’havia accedit a una sala tècnica des de la qual, tot i que no sense dificultat, es podia tenir accés directe a l’aigua, amb la qual cosa si s’hagués volgut causar alguna mena d’intoxicació es podria haver arribat a aconseguir.

Al tomb del recinte es van recuperar des d’ampolles o llaunes de begudes energètiques a restes de porros o fins a un martell que els responsables de Capesa no van identificar com de la seva propietat

D’immediat els responsables de la companyia van alertar la policia i, també, en tractar-se d’un subministrament alimentari, es va comunicar la incidència als efectes oportuns al ministeri de Salut. La primera inspecció ocular d’una patrulla policial ja va permetre observar com, més enllà de les dependències forçades, hi havia restes d’una suposada botellada. En conseqüència, per afinar en la investigació, es van mobilitzar experts de la policia científica perquè fessin els treballs oportuns.

Es van recuperar des d’ampolles o llaunes de begudes energètiques a restes de porros o fins a un martell que els responsables de Capesa no van identificar com de la seva propietat i que els suposats vàndals o, en tot cas, la persona o persones que haurien protagonitzat l’accés il·legítim a les instal·lacions de Can Diumenge haurien emprat per fer malbé els panys que van considerar escaients. També s’haurien fet algunes pintades i algunes inscripcions usant, fins i tot, cinta aïllant que inicialment es trobava dins mateix de la sala tècnica vulnerada.

TOT NORMAL FINS LLAVORS

Mentre que el procés d’investigació policial està en marxa i segueix el seu curs, Capesa també ha hagut d’anar adoptant les seves pròpies decisions. El director de la companyia, Eduard López, ha explicat que fins al moment de la descoberta del pany del tancat trencat i la porta oberta tot era normal. I que el control per telegestió que es fa no havia revelat cap anomalia. Sobre l’autoria, Capesa no té cap indici “i nosaltres en aquest recinte no hi tenim càmeres”.

Els resultats de les primeres analítiques han sortit “perfectes”, però s’han demanat estudis complementaris i molt reforçats per descartar qualsevol ensurt poc previsible

No obstant això, segons fonts properes a la investigació consultades, sí que la policia hauria recuperat gravacions d’un dels xalets que hi ha a prop del dipòsit. Queda a un centenar de metres llarg i caldrà veure si els autors de l’acció van passar per allí. Pel que hi ha ara sobre la taula, el director de Capesa mostra certa tranquil·litat en creure que el més plausible és que es tracti d’un acte vandàlic. La zona és atractiva per fer segons quines pràctiques. I no és el primer cop que es troba persones, en actitud totalment pacífica i relaxada, en un espai on, en principi, no haurien d’estar.

Amb tot, la companyia va procedir d’immediat a fer unes analítiques d’urgència que han donat uns resultats totalment satisfactoris. “han sortit perfectes”, explica el director de Capesa que, alhora, recorda que el dipòsit de Can Diumenge es buida una vegada i mitja al dia amb la qual cosa l’aigua es va renovant tot sovint. Amb tot, Eduard López ha explicat que s’han sol·licitat estudis complementaris de microbiologia i sobretot algunes analítiques d’alt nivell per descartar, per exemple, la presència en l’aigua d’arsènic o cianur. “Anem molt lluny, en som conscients, però estem davant un producte sensible, que no deixa de ser un aliment” i tota cura i extrema precaució és poca.

VIGILÀNCIA

Els resultats de les analítiques reforçades s’han de tenir durant la setmana que ve i malgrat que no s’esperen ensurts, s’està a l’expectativa del que passi per adoptar les mesures que s’escaiguin. Igual com ja s’estan prenent altres decisions en relació, per exemple, amb la seguretat. Aquesta darrera nit la policia ha fet rondes de vigilància a la zona. I n’hi continuarà fent si cal. Alhora, Capesa no descarta contractar un servei privat de vigilància.

eduard lopez
Eduard López Mirmi. 

A més, ja s’han fet canvis en els panys i candaus, alguns dels quals en ser d’alta seguretat són fets expressament per a la companyia i aquesta en tenia en estoc i, per això, ha estat relativament senzill de reposar. Com ha explicat Eduard López, però, a partir de la setmana vinent també es començaran a instal·lar càmeres de videovigilància i seguiment de les instal·lacions en aquest dipòsit igual com n’hi ha a l’estació principal del Madriu. I una vegada s’implementin dites càmeres a Can Diumenge, se seguirà instal·lant les mateixes mesures de vigilància a les dependències que Capesa té a Can Noguer, Rocacorba o Engolasters. “L’incident ens servirà per ampliar el nostre catàleg de riscos”, ha manifestat Eduard López.

Més enllà de la investigació en curs i de les mesures que s’hagin d’adoptar, el director de Capesa també mostra la seva preocupació pel que hauria pogut ser un resultat molt pitjor especialment per als intrusos. I és que, ha recordat López, segons com, la persona o persones que van accedir al recinte, que no es pensa que tingués un gran coneixement d’instal·lacions d’aquestes característiques, hauria pogut rebre algun tipus de descàrrega elèctrica que li hauria pogut causar danys irreparables.

Comentaris (4)

Trending