Les associacions que tracten amb joves amb trastorns esclaten contra el Govern: “No ens escolten”

Durant la reunió de la taula nacional sobre la salut les representants d’AFMMA i ADJRA ja van deixar clar que no estan d’acord en impulsar un centre residencial a la Seu i tampoc veuen bé que es vagin situant dispositius al tomb de l’antic hospital, en una zona de risc d’arrossegalls

Sandra Cano i Rosa Lluís just abans d'iniciar-se la reunió amb el ministeri.
Sandra Cano i Rosa Lluís just abans d'iniciar-se la reunió amb el ministeri. SFGA

Les dues associacions que des de fa més temps i amb més intensitat treballen amb persones que sofreixen trastorns relacionades amb la salut mental, especialment joves, estan d’allò més dolgudes amb els plantejaments governamentals en relació amb els dispositius residencials que es pretenen impulsar. Les representants de l’Associació de familiars de malalts mentals (AFMMA) i de l’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra (ADJRA), Rosa Lluís i Sandra Cano respectivament, ja van fer sentir el seu malestar durant la reunió de la taula nacional sobre salut mental.

“És que no ens escolten ni ens volen escoltar”, indica Cano, que recorda que porten molt temps deixant clar que qualsevol equipament que es promogui ha de ser a Andorra “i la Seu és encara en un altre país”. De fet, ha recordat l’activista social, ja durant l’acte que es va celebrar dilluns a la nit en motiu del Dia mundial de la salut mental, fins i tot familiars d’adolescents internats fora del Principat van deixar clar que s’ha d’acabar “d’enviar gent a l’exili” perquè en cas contrari es fomenta una mena de doble estigma: el de la malaltia pròpiament dita i el del fet d’haver de marxar fora del propi país.

Un moment de la trobada a la seu de Ràdio Andorra.

Relacionat

Andorra aposta pel centre residencial a l’antic seminari de la Seu per dur-hi persones amb trastorns

Per aquest motiu, les associacions lamenten no sentir-se escoltades, consideren fins i tot que se’ls menysté. A més a més, i també s’hauria comentat durant la trobada d’aquest dimarts a les instal·lacions de Ràdio Andorra, tampoc no es veu bé que es vagin situant dispositius residencials a la zona de l’antic hospital de Santa Coloma, un indret amb risc d’arrossegalls i en què hi ha diversos informes que indiquen que l’edifici abandonat que es vol aterrar propietat de la CASS actua com a barrera de protecció.

Si ja no s’acaba de veure bé que el centre residencial per a joves amb trastorns (CREI) s’hagi ubicat en aquella zona, menys bé es veu encara que ara, al damunt d’aquella infraestructura, es vulguin adequar pisos amb suport per a persones que tot i tenir un cert grau d’autonomia, degut a les seves disfuncions mentals necessitin un cert grau d’ajut assistencial.

Comentaris

Trending