110.000 visites mèdiques telemàtiques arran de la pandèmia

El president de la CASS, Albert Font, revela que s’estan tancant “els darrers serrells” per regular aquestes consultes impulsades en gran part per l’esclat de la crisi del coronavirus

Joaquima Sol i Albert Font durant una roda de premsa.
Joaquima Sol i Albert Font durant una roda de premsa. G. P.

Una de les novetats que va comportar l’esclat de la pandèmia va ser la instauració de les visites mèdiques no presencials. El que inicialment va ser una necessitat arran del confinament ha vingut per a quedar-se. Ho demostren les xifres globals. Al llarg de tot el 2020 -i sent més exactes, des del mes de març fins al desembre-, es van realitzar més de 110.000 consultes telefòniques. Amb aquestes xifres a la mà, el president del consell d’administració de la CASS, Albert Font, ha posat en relleu la importància de regular-les, un treball que, ha afirmat, està proper a ser completat.

Segons les dades de la parapública, al llarg de tot l’any passat es van comptabilitzar fins a 110.665 consultes no presencials. La gran majoria d’aquestes van ser realitzades per metges generalistes (83.928). La resta corresponen a especialistes (149.165) o a consultes de neuropsiquiatria (2.874).

Font, que ha presentat la memòria del 2020 de la CASS, ha posat en relleu que “la pandèmia ha accelerat un moviment que potser hagués arribat”. Així, ha explicat que “hem acompanyat com hem pogut el moviment però ja hem dit que s’ha de regular perquè no hi hagi disparitat entre el que és i el que ha de ser”. Aquesta reglamentació, ha indicat, està avançada. “Queden uns darrers serrells”, ha assegurat. Per tant, ha admès, “ens sentim més còmodes ara que hi ha una regulació en gestació que abans, però més ho estarem quan estigui al carrer i contrastada en el nom de l’eficàcia i de la justa utilització dels recursos sanitaris”.

Façana principal de la seu de la CASS.

Relacionat

La pandèmia dispara la despesa en baixes de la CASS

El president del consell d’administració de la CASS ha desgranat les dades d’un 2020 on la pandèmia ha tingut profunds efectes en la parapública, tant en els comptes com en la seva activitat. Així, ha recordat que va afectar els ingressos per cotitzacions però sobretot a unes despeses que es van disparar, especialment les vinculades al pagament de baixes provocades per la Covid-19: aquestes han suposat gairebé set milions d’euros, que eleven per sobre dels 50 els diners emprats en aquestes prestacions. Al final, el dèficit de la branca general ha crescut fins als 39,7 milions.

Pel que fa a les baixes, les dades situen en 9.217 les baixes provocades pel coronavirus, siguin aïllaments per sospita o contacte o directament per haver patit la malaltia. Entre elles, destaquen 152 casos en les quals l’atur es va allargar més de dos mesos. “Si hi ha una constant amb la Covid és que quan es necessita hospitalització, ha de ser intensa en qualitat, molts cops a l’UCI, i en quantitat”, ha recordat Font, que considera que “no és d’estranyar que hi hagi baixa llarga” perquè moltes vegades “també cal un llarg període de convalescència per recuperar les habilitats per poder treballar”.

El president de la CASS també ha recordat que el 2020 ha estat l’any d’implementació decidida de la via preferent. En aquest sentit, ha fet un bon balanç tot posant en relleu que ja són molt poques excepcions les persones que encara no tenen assignat un metge referent.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending