Sanitàries embarassades denuncien que les institucions es renten les mans sobre la promesa que cobrarien el 100%

En ser persones de risc davant els efectes del coronavirus se’ls fa la baixa però ara per ara ni el ministeri, ni el SAAS, ni la CASS aclareixen com percebran el salari íntegre

-
-
La promesa de moment se l’ha endut el vent. Les dones sanitàries que estan embarassades -al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) poden ser una vintena- s’enfilen per les parets en veure que d’allò que els havien dit, que cobrarien el 100% del salari en veure’s forçades a posa-se de baixa, no hi ha res del cert, almenys per ara. Lamenten que cap dels actors que els hauria de donar resposta no els l’ha dóna i, per tant, com a molt, les que han cobrat ja de la CASS, han percebut un 53% de la seva nòmina.

En ser personal de risc per raó de la seva professió, afegit al fet que estan embarassades, i als efectes que té la Covid-19, es va acordar que per prevenció se’ls faria la baixa. En la immensa majoria de casos, efectivament, és només una qüestió preventiva atès que moltes d’aquestes dones embarassades es troben perfectament de salut. El ministeri va anunciar al seu dia que ‘obligades’ a quedar-se a casa, percebrien la totalitat del seu salari a través d’una prestació a l’efecte.

Quan ha arribat el moment, no hi ha res de res “i tothom es renta les mans”. Aquelles que tenen assegurances complementàries, es troben que els diuen que elles no es poden fer càrrec d’un codi nou, d’una denominació nova de baixa que és la que figura a la documentació corresponent: “Baixa per prevenció.” Asseguren que des del departament de recursos humans del SAAS els han dit que la solució hauria de passar per dictaminar la baixa laboral com si d’un accident laboral es tractés. I que la clau, el codi de la baixa, sigui justament aquest.

Però ara per ara els dies van passant, “tothom es passa la pilota”, i aquest tothom es refereix al ministeri, al SAAS i a la CASS i la promesa no passa de ser això, un brindis al sol que de moment no té efectes pràctics. Ben al contrari, algunes d’aquestes sanitàries ni tan sols han cobrat la prestació de la Seguretat Social. I les que ho han fet, només han percebut el 53% del salari corresponent. La indignació, en conseqüència, és màxima.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending