Salut tanca amb Pfizer els convenis necessaris perquè Espanya pugui enviar les vacunes

El contracte amb la UE no preveia en cap cas que un país receptor pogués vendre vaccí a un tercer i en conseqüència Andorra ha hagut de signar els mateixos acords o similars que els que vinculen els membres de l’organització europea

La seu central de Pfizer és a Nova York.
La seu central de Pfizer és a Nova York. ARXIU

Els convenis necessaris perquè Pfizer permeti a Espanya vendre una petita part de la seva quota de vacunes contra la Covid a Andorra ja estan tancats del tot, segons que han indicat fonts diplomàtiques. I ara s’està pendent de la logística acordada entre les autoritats sanitàries andorranes i espanyoles per tal de confirmar la recepció de les primeres 2.000 dosis que el govern de l’Estat veí del sud ha acordat cedir al Principat.

Les fonts institucionals consultades només han pogut confirmar la conclusió amb èxit dels tràmits burocràtics exigits per la farmacèutica americana que juntament amb l’alemanya BioNTech ha estat la primera en fer arribar al mercat un profilàctic per mirar de combatre el coronavirus via immunització per ARN. L’arribada de les dosis al Principat pot ser imminent però no hi ha confirmat cap data ni hora.

Un recipient de la vacuna de Pfizer.

Relacionat

Pfizer no preveu d’entrada que vacunes comprades per un país s’exportin a un altre

En tot cas, quan Pfizer va saber de les intencions d’Espanya d’enviar a Andorra dosis seves va posar el crit al cel. No hi havia previsió que un membre de la UE pogués vendre vacunes a un país tercer. D’aquesta manera s’ha hagut de firmar tot un conjunt de documents pels quals el Principat ha d’acceptar les mateixes condicions que imposa la farmacèutica per a la UE, i que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar que eren confidencials.

Ara el Govern busca una solució més global per mirar d’evitar que la situació viscuda amb Pfizer es pugui repetir. Països com Suïssa o Mònaco han acudit directament a les farmacèutiques per fer les compres de les dosis necessàries per poder vacunar els seus ciutadans. Els helvètics van rebre les vacunes fins i tot abans que els estats de la UE. I també abans van començar a administrar el vaccí. San Marino ha establert acords amb Itàlia.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending