Pfizer no preveu d’entrada que vacunes comprades per un país s’exportin a un altre

S’espera que el conveni a signar amb la farmacèutica pugui estar tancat aquesta setmana i després s’activi l’enviament de les dosis, per a l’arribada de les quals, ara mateix, no hi ha una data tancada

Un recipient de la vacuna de Pfizer.
Un recipient de la vacuna de Pfizer. ARXIU

Ni Espanya ni Andorra no van preveure, almenys a l’inici, que respecte de les seves vacunes i en lloc on acabessin anant a parar, Pfizer hi tenia alguna cosa a dir. Però com que la farmacèutica no preveu, o no autoritza, que almenys alguns dels seus productes, no puguin ser exportats a un país tercer diferent d’aquell al qual l’ha venut o subministrat, cal fer un procés administratiu de garanties jurídiques que és, hores d’ara, el que està retardant l’arribada de les dosis contra la Covid al Principat.

Fonts diplomàtiques i farmacèutiques han assegurat que el procediment administratiu necessari, la paperassa que en certa manera reclama Pfizer en forma de conveni per garantir la confidencialitat i altres qüestions relatives al nou fàrmac, quedarà completat aquesta setmana. Quan arribaran les vacunes? Això no està tancat. Almenys ara per ara. El temporal de neu ha dificultat els darrers dies la logística en la zona de Madrid, que és on van a parar les dosis que hauran d’acabar arribant al Principat. No obstant això, aquest diumenge mateix portaveus de l’administració espanyola van assegurar que estava garantida la recepció de les dosis que setmanalment han d’anar arribant procedents de la farmacèutica d’origen americà.

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest divendres.

Relacionat

Posposat ‘sine die’ l’inici de la campanya de vacunació pel coronavirus

Les fonts farmacèutiques consultades han assegurat que és habitual que les companyies del sector, més encara davant de productes nous que van tan buscats, s’assegurin un control estricte de l’origen i la destinació dels medicaments. Pfizer, per tant, no preveia que si un Estat compra fàrmacs una remesa d’aquests s’acabi cedint a un altre país. S’intenta frenar així eventuals especulacions o què els productes acabin al mercat negre. Malgrat que Espanya i Andorra, i les seves respectives autoritats sanitàries, havien signat els convenis o protocols adients, no s’havia comptat amb la ‘veu’ de la farmacèutica. I això és el que ara s’estaria acabant de resoldre.

Etiquetes

Comentaris (14)

Trending