Posposat ‘sine die’ l’inici de la campanya de vacunació pel coronavirus

El Govern assegura que tràmits jurídic-administratius de la farmacèutica Pfizer alentiran l’arribada de les dosis al Principat, i malgrat que s’esperen per a la setmana que ve el titular de Salut prefereix ja no donar cap data

Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest divendres.
Joan Martínez Benazet durant la compareixença d'aquest divendres. C. ESTEVE / SFGA

Arribaran primer les vacunes de Pfizer via Madrid que les de Moderna a través de París. O almenys això és el que té clar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Ara, quan arribaran les primeres dosis del vaccí anti-Covid al Principat no se sap. Fa dies que havien d’haver arribat. La darrera previsió és que ho fessin aquest dissabte per començar a vacunar, a tot estirar, diumenge. Però no serà el cas i ara per ara no hi ha data per a l’inici de la campanya de vacunació.

Martínez Benazet ha espolsat qualsevol responsabilitat tant de l’executiu espanyol, que és qui fa de vehicle cap al Principat, com, òbviament, del Govern d’Andorra. Tots els ‘problemes’, a parer del titular de Salut, són de la farmacèutica Pfizer i els seus requeriments jurídic-administratius. “No és un problema de falta de previsió”, ha assegurat el ministre contradient altres informacions a les quals ha tingut accés l’Altaveu i que indiquen que hi ha hagut des de fa dies dificultats per una suposada errada en la comanda a Pfizer.

Martínez Benazet afirma que el “compromís” d’Espanya i Pfizer per fer arribar vacunes a Andorra es manté inalterable però que hi ha procediments que estan causant “no una dificultat però sí un petit retard”

Sia com vulgui, les vacunes no arribaran ni aquest dissabte ni aquest diumenge. Martínez Benazet les espera per la setmana que ve, “però ja no vull dir cap dia”, ha assegurat durant la compareixença d’aquest divendres per actualitzar les dades epidemiològiques del país. El titular de Salut ha insistit en el procediment administratiu i les exigències dels serveis jurídics de Pfizer. Els governs, segons Martínez Benazet, han signat els documents de confidencialitat i els convenis pertinents.

El que queda ara “no serà una dificultat, serà un petit retard”. Quant durarà el retard seria cosa de pocs dies, a priori, però a aquestes alçades de la pel·lícula ningú no pot especular massa més. “El compromís es manté” tant per part de Pfizer com d’Espanya per fer arribar vacunes al Principat tot i no formar part de la UE. I una vegada estiguin al Principat les vacunes, l’administració del vaccí “serà imminent” perquè tots els dispositius estan a punt per començar a vacunar.

La vacunació es farà “de forma eficaç i ràpida” començant pels residents de centres sociosanitaris i els professionals dels mateixos establiments que ho vulguin. Els consentiments informats ja s’estan fent firmar. La idea és iniciar la vacunació al Cedre en paral·lel amb els altres centres que estiguin en disposició de fer-ho, perquè ha recordat el ministre que mentre hi hagi un brot actiu no es pot administrar el vaccí en aquell establiment. Cal esperar que ’s’apagui’ el brot. També els professionals del servei d’atenció domiciliària (SAD) i els treballadors del SAAS seran vacunats durant la primera fase. Això sí, primer han d’arribar les dosis.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending