Salut estima que al país hi ha uns 4.000 padrins amb fragilitat o pre-fragilitat

La gent gran de Canillo serà l’encarregada d’estrenar un pla pilot inclòs en un projecte internacional per tal d’avaluar l’estat de les seves capacitats

Responsables mèdics i polítics després de la presentació del pla pilot.
Responsables mèdics i polítics després de la presentació del pla pilot. Toni Solanelles

Els operadors sanitaris del país (ministeri i SAAS) estimen en base a estudis internacionals que al Principat hi ha uns 4.000 padrins en una situació fràgil o amb pre-fragilitat. Així ho ha indicat la doctora Eva Heras, una de les principals responsables de la implementació al país del programa APTITUDE, que pretén prevenir la dependència en les persones grans. En el marc d’aquest programa, la parròquia de Canillo serà la primera d’Andorra en participar d’un pla pilot per avaluar les capacitats de la gent gran.

L’avaluació, sota el paraigua del programa operatiu de cooperació transfronterera Espanya-França- Andorra (POCTEFA), es durà a terme aquest mes de juliol, l’agost i, si cal, les primeres setmanes de setembre. El comú de Canillo, segons que ha explicat el conseller Miquel Casal, té censades unes 300 persones de més de 70 anys. Però com que la participació en el programa pilot és voluntària, com ha remarcat Heras, es calcula que hi passaran entre 150 i 200 padrins.

Els responsables del programa APTITUDE al Principat avaluaran durant aquest mes, l’agost i un parell de setmanes de setembre entre 150 i 200 padrins canillencs

La doctora responsable del programa APTITUDE al Principat ha explicat durant la presentació del pla pilot, al costat del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, que “nosaltres no anem a fer una tasca mèdica clínica tradicional sinó una tasca  de prevenció” per evitar que la gent gran desenvolupi determinades malalties que piguin afectar en la seva qualitat de vida. “Viure més anys i millor”, ha refermat Heras durant l’explicació del projecte.

De les dades de què es disposa formalment, es calcula que al Principat hi ha més de 10.000 persones majors de 65 anys al Principat. D’aquestes, segons les estimacions, unes 4.000 tindrien pre-fragilitats i fragilitats. Però serà només a partir de les dades que s’obtinguin en treballs com el que es farà aquest estiu a Canillo que es podrà precisar més, fins al punt que, segons ha exposat Josep Maria Piqué, el fet de bolcar la informació obtinguda al Principat en un continent més gran que és el del conjunt POCTEFA facilitarà disposar d’encara més eines per anar actuant.

L’objectiu global, exposat tant pel ministre Martínez Benazet com pel conseller comunal encarregat de la gent gran i els aspectes socials de la parròquia canillenca és poder “allunyar” la gent gran d’un “envelliment institucionalitzat”. És a dir, que no només hagin de fer vida en centres sociosanitaris estant “com a casa sinó que es puguin estar a casa” perquè no tinguin dependència. La pandèmia coronavírica ha mostrat com de dèbils poden ser les residències i com d’important és “tenir controlada les necessitats que poden afectar la gent gran”.

La pandèmia ha fet tenir encara més clar que cal tenir controlades les necessitats de la gent gran i mirar d’avançar-se al seu deteriorament perquè puguin estar en condicions a casa

Piqué ha destacat que no és tan la foto inicial” sinó validar la situació de cada persona, més en una comunitat petita i abastable com l’andorrana, i elaborar “un pla d’intervenció personalitzada” que permeti fer un seguiment i un acompanyament per evitar i endarrerir el màxim que es pugui el deteriorament físic o cognitiu, aspectes tots ells que seran avaluats en aquest pla pilot que comença ara a Canillo.

Eva Heras ha assegurat que no es pretén fer una exploració clínica -si a alguna de les persones que s’avaluï es detecta que la necessita ja se la derivarà on pertoqui- sinó valorar la fragilitat, la dependència i la robustesa de les persones grans. Als participants del projecte se’ls farà respondre un seguit de qüestionaris, per exemple, relatius a les capacitats físiques, emocionals o la nutrició que segueixen. També se’ls proposaran estimulacions cognitives o exercicis físics.

Etiquetes

Comentaris

Trending