El SAAS assegura que té prou recursos tècnics i humans per afrontar la segona onada

La parapública nega manca de preparació pel rebrot, treu pit de l’increment de personal realitzat els darrers mesos i afirma que l’activitat quirúrgica suspesa al març es va poder reprogramar en tot just un mes i mig

Comentaris

El logo del SAAS a l'entrada d'una de les seves instal·lacions.
El logo del SAAS a l'entrada d'una de les seves instal·lacions. ARXIU

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha volgut defensar-se de les crítiques rebudes, alguns fins i tot del seu propi personal, tot negant que hi hagi hagut una manca de preparació per afrontar la segona onada de la pandèmia provocada pel coronavirus. Des de la parapública s’assegura que hi ha “prou recursos programats” tant per atendre pacients Covid-19 com per recuperar la normalitat d’atenció a altres patologies. També defensen que un cop acabada la primera fase de l’epidèmia, es va poder completar la replanificació de l’activitat quirúrgica que s’havia hagut d’ajornar.

El SAAS ha emès un comunicat on defensa l’estratègia adoptada per reforçar el sistema de cara a la segona onada davant “les informacions publicades atribuint a alguns membres de la plantilla la  queixa  de  manca  de  preparació  per  aquesta  segona  onada  de  la  pandèmia”. Es deixa clar que, actualment hi ha recursos de professionals “programats per tal que puguem tenir la   suficient   flexibilitat   per   atendre al   malalt  Covid en   cas   d’increment   d’hospitalitzacions per aquesta patologia o per al malalt no Covid en cas que la pressió de l’epidèmia baixi”.

El primer pacient andorrà de Covid-19 va estar ingressat una setmana a la planta específica del centre hospitalari.

Relacionat

El comitè d’empresa del SAAS alerta de la manca de recursos humans

També s’assegura que “es va fer un programa de replanificació progressiva de l’activitat quirúrgica en malalts no Covid  ajornada  durant  la primera  fase”. Aquesta activitat, s’afirma, “en  el  termini  d’un  mes mig va quedar absorbida sense incidències destacables”.

De fet, el SAAS explica que aquest divendres la direcció general ha mantingut una trobada amb el comitè d’empresa on s’ha explicat totes les actuacions realitzades per reforçar el sistema. Al mateix temps, s’ha acordat  algunes  accions  “per  millorar  l’organització  i  la  formació  dels  professionals  en  llocs  especialitzats  per  tal  de  millorar aspectes que hagin pogut crear alguns neguits”.

La parapública destaca que hi ha fins a 38 vuits llits a la unitat de cures intensives i 39 a plantes per a pacients Covid

Des de la parapública es recorda que el 17 de juliol es va fer públic un primer pla de contingència davant un “més que probable rebrot”. Aquest document es va actualitzar el 8 d’octubre i, de fet, s’entén que s’haurà de tornar a modificar els propers mesos per “adaptar-nos a les situacions canviants”.

El pla contempla, actualment, la disponibilitat de 22 llits d’UCI en una primera fase. En cas de  necessitat  aquesta  capacitat  es  podria  anar  ampliant fins  a 38, utilitzant altres instal·lacions com l’hospital de Dia, que ja va ser emprat amb aquest fi durant la primera onada, i les instal·lacions del servei de rehabilitació. A banda, es disposa de fins a 48 respiradors de diferents tipus i s’espera tenir en pocs dies quatre més.

Pel que fa a llits d’hospitalització a planta, en un primer moment de la segona onada es van destinar 23 per pacients amb coronavirus amb la planificació d’una “obertura progressiva” en funció de les necessitats. Ara mateix, hi ha 39 disponibles, dels quals 31 ja ocupats. Al Cedre, s’indica des del SAAS, hi ha 25 places.

Es defensa que, en els darrers mesos, ha incorporat professionals de diferents àrees per poder atendre els efectes de la segona onada de la pandèmia

Amb relació al personal sanitari disponible per atendre malalts Covid, s’afirma que ara hi ha fins a 11 metges intensivistes i 24 infermeres, que actualment treballen a la Unitat de Cures Intensives, a més de vint més a altres serveis que, si fos necessari, podrien atendre també pacients crítics.

També s’explica que, durant  els  últims  mesos  s’han fet noves contractacions: 2 metges geriatres, 2 coordinadores d’infermeria, 6 infermeres, 3 auxiliars, 1  fisioterapeuta, 1 psicòleg i 2 administratius pel Cedre. A més, s’han convocat tres places  noves  d’anestesistes  amb  capacitat  per  atendre  malalts  ventilats  a  cures  intensives  i  hi  ha  pendent  una  plaça  de  metge  intensivista  per  la  qual    fins  a  dia  d’avui  no  hem  trobat  un  candidat. 

A banda, per afrontar la segona  onada, es contractaran dues noves infermeres capacitades per treballar a l’UCI, així com un metge pel servei d’urgències, tretze places d’infermeres,  quinze  d’auxiliars, un  portalliteres, un de  tècnic  de  radiologia  i un administratiu.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending