El comitè d’empresa del SAAS alerta de la manca de recursos humans

El personal de l’hospital ja està fent extres quan “tot just som al mes d’octubre” i la pressió per la Covid encara és relativament baixa

El primer pacient andorrà de Covid-19 va estar ingressat una setmana a la planta específica del centre hospitalari.
El primer pacient andorrà de Covid-19 va estar ingressat una setmana a la planta específica del centre hospitalari. Toni Solanelles

A l’hospital hi ha preocupació. Entre el personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), de fet. Els sanitaris tornen “a empènyer del carro”. Però l’atenció primària i la unitat de cures intensives (UCI) comencen a anar al límit. Per ara es resisteix, però el comitè d’empresa del SAAS està altament preocupat pel que pot ser, si en no moltes setmanes si la pressió hospitalària ascendent no remet, un problema de manca de mans per fer front a la segona onada de la crisi sanitària.

Fonts de l’esmentat comitè han assegurat que “veiem que encara tenim marge amb els recursos materials i d’espai, però ens preocupen els recursos humans”. En aquest mateix sentit, les mateixes fonts han assegurat que “en el nivell que estem s’està podent cobrir les necessitats, però ens preocupa si és necessari ampliar el nivell, amb quin personal ho farem”. El comitè d’empresa deixa clar que “s’estan fent extres i tot just som al mes d’octubre”, quan la pressió per la Covid és encara baixa.

Hores d’ara ja s’estan readequant espais. Per exemple, el bloc quirúrgic i de reanimació ja s’ha convertit en l’UCI per a pacients no Covid. Alhora, només s’ha deixat un quiròfan per dur a terme operacions urgents. En principi, serà aquesta setmana la que es funcioni amb un sol quiròfan per a urgències, pacients oncològics i intervencions que no es poden demorar. En funció de l’evolució de la pandèmia, però, la situació es pot allargar.

Més enllà d’això, i pel que fa als recursos humans, que és el que ara per ara més amoïna al personal, que ja ve d’una primera onada de la Covid que va desgastar molt, ja s’han produït reubicacions també professionals. Això vol dir que professionals que habitualment no estan a l’UCI però que hi havien estat o tenen coneixements avançats de pacient crític han estat redirigits de manera temporal cap a aquesta unitat.

Comentaris (3)

Trending