Una setmana més de restriccions en bars, restaurants i reunions socials per mirar de frenar el virus

El ministeri de Salut assegura que s’ha de fer un esforç més i manté que el risc de contagi encara és molt alt malgrat que la tasca de reproducció continuï baixant

El ministre Joan Martínez Benazet es retira la mascareta abans de donar explicacions.
El ministre Joan Martínez Benazet es retira la mascareta abans de donar explicacions. Toni Solanelles

El consell de ministres ha decidit perllongar una setmana més les restriccions socials, que afecten especialment els establiments de restauració (dos comensals per taula als bars; cinc als restaurants), els parcs infantils, així com gimnasos i les trobades socials en un sentit ampli. Malgrat que la taxa de reproducció del virus continua baixant, i se situa ara en l’1,02, el risc de contagi encara és molt elevat, segons que ha destacat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha demanat un esforç més en el combat contra el virus.

El titular ministerial ha assegurat que en la decisió d’allargar les mesures de quinze dies que es compliran dimarts que ve i, per tant, ara restaran com a mínim deu dies de limitacions, no hi té res a veure el diagnòstic de casos a Salita. Martínez Benazet ha explicat que hi havia el compromís d’adoptar una decisió aquest divendres i, després de consultar-ho amb els equips tècnics, s’ha valorat seguir amb una setmana més de restriccions.

Es fa una crida entre els professionals de la restauració, especialment els treballadors de bars, a sotmetre’s a proves de detecció ràpida de la Covid per evitar ensurts i possibles contagis

El ministre ha explicat que l’índex de reproducció ha passat d’1,54 a 1,02 en aquests deu darrers dies, però la taxa d’incidència de casos acumulats en catorze dies per cent mil habitants  continua sent elevadíssima, per sobre dels set-cents i, per tant, el risc de contagi continua sent molt alt. I ho és, principalment, en aquells llocs on “hi ha interaccions socials i sense mascareta”. Es referia prioritàriament als bars, fins i tot més que als restaurants, on hi acudeixen grups més estables.

Martínez Benazet ha explicat que en breu s’enviarà a tots els establiments autoritzats com a bars una carta convidant tots els seus empleats a sotmetre’s a un cribratge per a la detecció de la malaltia. han deixat clar que no creuen que hi hagi un focus de virus entre els dependents. Entre els cambrers, per exemple. Però que es vol donar una major tranquil·litat a treballadors i clients. Per això ha fet la crida pública al marge de l’enviament de la carta per si no arriba a tothom qui hauria d’arribar. I ha fet el ministre un nou clam a reduir tant com es pugui l'activitat social.

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet durant la compareixença.

Relacionat

Restriccions en bars, restaurants, gimnasos i parcs per mirar de frenar una Covid desbocada de nou

Una altra cosa és que hi hagi ajuts per aquells establiments que, amb les restriccions, vegin afectada la seva activitat comercial, econòmica. En aquest sentit, el ministre ha explicat que els responsables d’Economia “dia a dia” fan les anàlisis escaients. “Com hem dit sempre des del primer dia només aixecarem el cap si entre tots fem l’esforç” d’assumir també els costos econòmics associats a la pandèmia. És per això que “no li puc dir cap mesura concreta. Però la preocupació del Govern està en totes les persones”.

Seixanta positius més; però 108 recuperats

Martínez Benazet també ha repassat les dades sanitàries més objectives hagudes les darreres hores. Així, els dos darrers dies s’han diagnosticat 60 nous casos. Cert, també, que en aquestes 48 hores s’han donat per curades fins a 108 persones, circumstància que fa que hores d’ara el número de casos positius actius sigui de 517. Des de l’esclat de la pandèmia s’han detectat 2.110 contagiats, dels quals 1.254 corresponen a la segona onada.

Mentre el nombre de recuperats sortosament va creixent (1.540) i el de difunts encara més sortosament no es mou (53), el que sí que hi ha hagut és un ingrés a l’UCI d’entre les catorze persones fins ara hospitalitzades. D’aquesta manera són tres els pacients que estan a la unitat d’intensius, un dels quals ventilat.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending