Restriccions en bars, restaurants, gimnasos i parcs per mirar de frenar una Covid desbocada de nou

La prohibició de fumar al carrer, la limitació d’ocupació en establiments de restauració i restaurants o la supressió d’activitats dirigides als centres esportius durarà, inicialment, quinze dies i vol evitar “haver d’adoptar decisions més dràstiques en el tancament d’activitats”

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet durant la compareixença.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet durant la compareixença. Toni Solanelles

El Govern es marca el repte de reduir la taxa de contagi del coronavirus, que torna a estar desbocat. És l’objectiu de les mesures, en fins a tretze àmbits, que s’han establert de forma obligatòria com a mínim durant quinze dies, però que es poden allargar. El cap de l’executiu, Xavier Espot, ha remarcat que són decisions amb un “raonament tècnic i sanitari” i “no polític”. Entre elles, la prohibició gairebé total de fumar al carrer, la limitació de les reunions a cinc persones, les mateixes que podran estar a la taula d’un restaurant mentre que als bars només hi podran seure dues de juntes.​


Totes les mesures

  • Reunions familiars i/o amics nuclis convivents: màxim de 5 persones
  • Celebracions: batejos, comunions, casaments; màxim de 10 persones
  • Funerals: cal protocol específic de les autoritats sanitàries. No es poden fer trobades ni vetlles als tanatoris. Màxim de deu persones als  enterraments.
  • Esdeveniments lúdics, culturals i esportius: calen protocols específics
  • Restauració: anul·lat el servei de barres. Sols dos persones per taula als bars, als restaurants límit de 5. Per ara no es canvia l’horari.
  • Hospital: visites limitades als pacients ingressats segons protocols establerts pels centres sanitaris.
  • Centres sociosanitaris: anul·len les sortides amb pernoctació.
  • Parcs infantils: tancament dels parcs, tant interiors com exteriors.
  • Activitats extraescolars: en totes les activitats s’ha de seguir el compliment de l’ús obligatori de mascareta i normes vigents.
  • Centres esportius: anul·lades les activitats dirigides per grups. Ús de mascareta per a qualsevol tipus d’activitat. Mentre es neda, si és el cas, no cal.
  • Treball: limitar interacció social i extremar les mesures preventives. Es recomana el foment del teletreball per tal de facilitar el compliment de les mesures preventives.
  • Fumadors: no es permet fumar mentre es camina per la via pública: no es pot fumar en grup a l’exterior de bars, edificis… Es pot fumar de manera individual, aïllat i sense moure’s del lloc.

En la compareixença en què s’han presentat les mesures, el màxim responsable del Govern ha alertat que “hem passat de tenir molts casos asimptomàtics a una situació amb molts pacients lleus i pocs sense símptomes”. I, sobretot, “amb un augment constant i accelerat dels casos”. De fet, ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, 117 casos des de divendres, fet que fa que el nombre de casos de la segona onada iniciada al juliol ja estigui molt a prop de superar als de la primera. Actualment, hi ha 429 pacients actius.

L’índex de reproducció de la Covid al Principat actualment està al tomb l’1,45. És a dir, cada contagiat en pot infectar pràcticament 1,5 més. L’objectiu és que aquest indicador baixi d’1 amb les mesures anunciades aquest dilluns i que seran d’aplicació aquest dimarts. L’òptim seria que se situï a prop del 0,5. Però encara més preocupant és l’índex de rebrot, que multiplica per quatre al Principat el màxim recomanable. Martínez Benazet ha evitat confirmar l’indicador actual a Andorra. Ha remarcat que s’ha de ponderar perquè hi ha diversos factors, com el fet que al país es fan moltes proves, que poden alterar-lo indegudament.

Espot: “Hem de salvaguardar el teixit productiu i els llocs de treball, fer el que sigui per no arribar a una situació que ens obligui a ser més dràstic amb el tancament d’activitats”

El titular de Salut ha reconegut que un índex de reproducció de l’1,45 comença a ser difícil de gestionar. Però no ha volgut admetre que l’índex de rebrot està ara sobre els 434 quan el màxim recomanable hauria de ser 100. Ha parlat a nivell general de la incidència alta i de la ponderació que cal perquè Andorra és “un país amb alta densitat demogràfica”, es rep molt turisme (unes cent persones per habitant) malgrat que el ministra ha insistit que no ha estat un focus d’infecció; i els ciutadans tenen un elevat hàbit de desplaçament fora del país. Amb tot, tant Martínez Benazet com Espot han fet una crida a ser curosos, extremar les precaucions i reduir tant com es pugui les relacions socials.

De fet, el cap de Govern ha arribat a afirmar que s’està davant una “situació dramàtica” en què cal imposar mesures com les ara acordades per mirar d’evitar-ne de pitjors. S’ha de “salvar l’economia” i deixar de banda qüestions lúdiques ja que “segurament ara no és la prioritat”. Espot ha recordat que “un confinament generalitzat” de nou seria “molt difícil de suportar per la nostra economia i la nostra societat”. És conscient el Govern segons el seu màxim responsable que les mesures dictades -“i la nostra voluntat és no haver d’anar més enllà”- poden suposar un perjudici per algunes activitats econòmiques concretes. Per això “estarem amatents a les conseqüències” i es promouran, si cal, ajudes.

Espot també ha fet una referència al sistema sanitari, recordant que té marge, però “cal anticipar-nos” per no saturar-lo i debilitar-lo o posar en risc d’atenció alguns ciutadans. Però també perquè “hem de salvaguardar el teixit productiu i els llocs de treball, fer el que sigui per no arribar a una situació que ens obligui a ser més dràstic amb el tancament d’activitats”.  Per això, s’ha aprovat mesures en fins a tretze àmbits, que estaran vigents com a mínim durant quinze dies, a l’espera de com evolucioni la situació epidemiològica. Entraran en vigor a partir d’aquest dimarts. La fita és clara: mirar de reduir la taxa de reproducció a menys 1, fet que faria que la pandèmia sigui “manejable”.

Per no portar la mascareta o no dur-la prou bé s'han aixecat hores d'ara més de 300 actes d'infracció.

Relacionat

Reunions de com a molt cinc persones, bars amb només dues per taula i prohibit fumar pel carrer

Les reunions socials de familiars o amics no podran superar les cinc persones. Pel que fa a les celebracions, com ara comunions, batejos o bodes, deu serà el nombre màxim d’assistents, el mateix que en el cas dels enterraments. Bars i restaurants també són dos sectors molt afectats per les noves normes: es prohibeix el consum a la barra i a les taules només podrà haver-hi dues i cinc persones respectivament. Els dos dirigents governamentals han lamentat el greuge que sembla haver-hi entre l’aforament esmentat, però han recordat que els tècnics en Salut Pública han detectat un notable volum de contagis en terrasses de bars que no es donen en restaurants, que solen poder garantir més espai entre els clients.

També queden tancats els parcs infantils. Als centres esportius, s’anul·len les activitats dirigides i qui vagi en solitari, haurà de dur mascareta (qui nedi, quan estigui a l’aigua, no cal que porti la protecció facial), igual que els nens i adolescents en les activitats extraescolars. No hi ha diferència entre activitats a l’aire lliure o en locals tancats. A banda, fumar al carrer estarà gairebé prohibit. De fet no es podrà fer mentre es camina ni, estan aturats, fer-ho en grup ni a l’exterior de bars, oficines o altres punts. Bàsicament, l’única possibilitat de tenir una cigarreta encesa serà “de manera individual, aïllat i sense moure’s del lloc”.

Espot ha deixat clar que les normatives tenen un component generalista i “no poden atendre a totes les casuístiques”. I que hi haurà algun moment que “s’haurà d’anar una mica al cas per cas”. Ha “apel·lat a la responsabilitat” tant de la ciutadania com dels establiments que a priori surten més perjudicats per les mesures establertes. I ha deixat clar que de moment no es rebaixa els aforaments en transport públic perquè és necessari per poder mantenir l’activitat escolar i laboral volguda. El cap de Govern ha recordat també que s’incrementaran els controls fins on es pugui, ja que ha recordat que també hi ha inspectors de Salut afectats per la malaltia.

Comentaris (21)

Trending