La reorganització dels traçadors permet un 21% d’estalvi a l’Oficina Covid

El director del departament que es dedica essencialment a fer el seguiment dels malalts de coronavirus assegura que la supressió dels torns doblats i l’esglaonament de les entrades a la feina han estat cabdals en l’ajustament

Bruno Bartolomé dirigeix des de fa uns mesos l'Oficina Covid.
Bruno Bartolomé dirigeix des de fa uns mesos l'Oficina Covid. Toni Solanelles

El fet que l’administració hagi passat a contractar els traçadors de virus en la modalitat d’interins en lloc de contractar-los a través d’una empresa de treball temporal (ETT) està suposant a l’Oficina Covid un estalvi de pràcticament el 21,5%, o el que és el mateix, uns 9.500 euros al mes. Així ho ha explicat davant la comissió legislativa de Sanitat el director de l’equip de recent constitució, Bruno Bartolomé.

Bartolomé ha exposat molt sintèticament les línies mestres d’un departament que té com a “punta de llança” els traçadors i que ha esdevingut un “escut protector” més del país, vista la intensitat i impacte que està tenint la pandèmia al Principat i arreu del món. El director de l’Oficina Covid ha exposat els resultats d’una enquesta feta a col·laboradors de l’equip i ha explicat que s’han fet tot de millores a les dependències de l’edifici de les Columnes per adaptar-lo millor a les necessitats de l’equip.

Bartolomé ha explicat que hores d’ara la plantilla de l’equip és d’una cinquantena de persones, gairebé la meitat dels quals són traçadors, tot i que les dades que s’han facilitat fixen en 110 les persones que han estat treballant aquest mes a l’oficina. Cert és que moltes ho fan per hores i en moments puntuals. El director de l’oficina ha defensat la formació acadèmica que es demana als traçadors atès que és la que la majoria ja tenia (un MATES 2 o diplomatura antiga, a poder ser de branques sanitàries) ja que és complicat poder acreditar gaire formació o experiència en aquest camp.

Bartolomé ha explicat que hores d’ara la plantilla de l’equip és d’una cinquantena de persones, gairebé la meitat dels quals són traçadors, tot i que les dades que s’han facilitat fixen en 110 les persones que han estat treballant aquest mes a l’oficina

El director de l’oficina també ha deixat clar que “no s’ha llançat ningú a la paperera” en relació amb les persones que no han estat contractades com a interines per no tenir la formació acadèmica requerida. I ha recordat que hi ha més departaments que no pas els traçadors, per molt que aquests siguin, ha dit, “la punta de llança” de l’equip. Un equip que s’ha reorganitzat esglaonant entrades a la feina per evitar haver de duplicar torns i així produir l’estalvi al qual també cal afegir-hi el que no ha d’abonar l’administració com a ‘comissió’ d’intermediació pels serveis de l’ETT.

Segons les dades facilitades durant la compareixença, el cost de quatre traçadors a trenta hores contractats via ETT suposaven 7.821,19 euros (1.955,30 euros per persona). I 14 traçadors a 40 hores: 36.498,92 euros (2.607,06 euros per persona). Al mes suposava 44.320,11 euros. A partir de la contractació per via directa sota el format d’interinatge, 4 traçadors a 30 hores surten a     6.146,91 euros (1.536,72 euros per persona) i 14 traçadors a 40 hores costen 28.685,58 euros   (2.048,97 euros per persona). El total mensual ascendeix a 34.832,49 euros.

Bruno Bartolomé ha repassat alt per alt algunes de les funcions de l’oficina -que pot funcionar ara amb el personal que hi ha perquè hi ha pocs casos, una altra cosa seria si hi torna a haver un increment de contagis- i ha explicat la metàfora que guia la feina, especialment dels traçadors, les necessitats del quals “són molt variades”. “Cada dia és dilluns, perquè cada dia es comença de zero, perquè hi ha nous casos”, ha explicat el director de l’Oficina Covid, que ha parlat d’aspectes com “col·laborar, convèncer, explicar, acompanyar, que van més enllà de la comunicació telefònica” que es fa des del departament i que tot plegat ha de conduir a “tallar el més aviat possible la cadena de transmissió de la malaltia”.

Etiquetes

Comentaris

Trending