Quinze positius de Covid més i preocupació per un cas originat a Lleida amb molts contactes

La meitat dels contagiats actius que hi ha actualment al país (22), la majoria relacionats amb l’obra d’Escaldes, són asimptomàtics i l’altra meitat han presentat símptomes; per ara no hi ha cap hospitalitzat

El ministre Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les darreres dades sanitàries.
El ministre Joan Martínez Benazet donant explicacions sobre les darreres dades sanitàries. Toni Solanelles

En menys de 24 hores s’han detectat quinze nous casos positius de Covid-19 al país. Catorze d’aquests estan vinculats als operaris de l’obra d’Escaldes que constitueix, ara per ara, l’únic petit brot de coronavirus que hi ha al país on actualment es compten 22 contagiats actius, i han sorgit arran d'analitzar els contactes dels primers infectats. El que hores d’ara preocupa més el ministeri de Salut és el cas d’un noi de 18 anys que ha resultat contagiat després d’estar a Lleida i que té una llista molt llarga de contactes amicals i familiars.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha actualitzat aquesta tarda la situació epidemiològica del Principat en relació amb la pandèmia. Des d’anit i fins ara s’han notificat quinze nous casos positius de coronavirus. Dels contagis actius, la meitat són asimptomàtics i l’altra meitat sí que ha presentat símptomes tot i que de forma molt lleu. En principi, l’origen del virus és a l’exterior. En el cas dels obrers d’Escaldes, alguns d’ells, els primers malalts, haurien estat fora del país de cap de setmana i aquest podria ser el focus de contagi. D’entrada, Salut creu que aquest brot pot estar fàcilment controlable.

El cas que ara per ara més amoïna és el del jove que va estar a la Terra Ferma i en ser avisat que dos amics seus han emmalaltit va contactar directament amb el ministeri i ha resultat positiu

En canvi, és més difícil de predir què passarà amb un noi de 18 anys que les darreres hores es va sotmetre a una prova de detecció ràpida a la Covid (TMA) després que uns amics seus de Lleida amb els va estar fa uns dies li comuniquessin que havien emmalaltit. Va ser el jove qui va contactar amb el ministeri per demanar sotmetre’s a les analítiques -es fan proves TMA i també serològiques- i aquestes han resultat positives. Ara, l’impacte que hagi pogut produir aquest noi preocupa molt. “Sabem que són molts (els contactes que té) i que té molts contactes familiars.” S’estan tots rastrejant per sotmetre’ls a proves.

En general, Martínez Benazet ha demanat “molta precaució”. Als joves, el ministre ha recordat que malgrat que és normal que se sentin “invulnerables”, han de pensar en els seus pares i padrins. I d’aquí que els demani evitar el contacte social que molt sovint pretenen voler mantenir. La preocupació màxima és que el virus no es torni a enganxar a la població més gran. D’aquí que a partir de la setmana que ve es tornarà a fer una roda de proves als centre sociosanitaris. Cal estar molt mentalitzats, també, a l’hora de viatjar fora del Principat atès que la situació en els països veïns és molt més complicada que la que es viu a Andorra. “El perill màxim és tornar amb el virus”, ha destacat el ministre.

Martínez Benazet ha explicat que des de dilluns, quan es van detectar els nous casos després de temps sense haver-n’hi, s’han fet 696 proves TMA (unes 3.700 des que s’empra aquest sistema, molt més sensible, s’ha demostrat, que la PCR). Aquesta xifra anirà augmentant de manera progressiva i més encara veient la posada en marxa, de nou, de l’‘stop lab’ de la caserna de bombers. La idea del ministeri és poder disposar d’entre vint i trenta persones que es dediquin a analitzar els contactes dels casos positius. Això, com està vist, de ben segur acabarà per comportar la detecció de més casos. Això és inevitable i, veient l’evolució de l’entorn, ha dit el ministre, fins i tot es podia esperar.

El que cal, segons el titular de Salut, és tenir “molta cura a l’hora de protegir-nos” i d’adoptar les mesures bàsiques fonamentals perquè “ens hi juguem molt, tant per les conseqüències per a la salut com les socials o econòmiques”

El que cal, segons el titular de Salut, és tenir “molta cura a l’hora de protegir-nos” i d’adoptar les mesures bàsiques de distanciament, mascareta, rentat de mans, menys activitat social… “Ens hi juguem molt, tant per les conseqüències per a la salut com les socials o econòmiques”, ha afirmat Martínez Benazet tot insistint que el país no es pot tornar a tancar, que s’ha d’aprendre a conviure amb el virus i que, és cert, tothom té ganes de sortir i qui més qui menys pensava en un estil tranquil que ara mateix ja no es pot intuir que serà així.

Martínez Benazet ha explicat que, per ara, al ministeri de Salut no ha arribat encara cap expedient per ús indegut o no utilització de la mascareta, ha explicat que qualsevol contacte d’un positiu automàticament se’l posa de baixa laboral fins que les proves diagnòstiques de Covid i les serològiques no resulten negatives i que s’establirà un protocol sobre com i quan acudir a fer-se les proves, per tal que no hi hagi una reiteració innecessària. Les proves són ara per ara gratuïtes. Si bé es plantejava posar en marxa just ara un cribratge massiu entre professionals de sectors relacionats amb el turisme, aquesta operació s’ha ajornat per dos motius. Un per centrar-se en el seguiment dels contactes dels casos positius i, l’altre, per iniciar a partir de la setmana que ve un nou cribratge en els centres sociosanitaris i controlar un dels sectors de població més de risc. Per ara, la situació no és greu per l’estat en què es troben els contagiats, cap d’ells hospitalitzats, el problema vindrà “si la malaltia passa a gent gran”.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending