Primera defunció arran del brot de coronavirus a Sant Vicenç d’Enclar

Aquest matí ha mort un dels residents de la clínica privada que havien estat traslladats al Cedre, on hi ha encara deu usuaris de la mateixa residència, dels 42, comptant el difunt, que fins ara han resultat positius; també hi ha 22 professionals contagiats

Accés al Cedre d'una ambulància.
Accés al Cedre d'una ambulància. Cristian Cortés

Una dels interns de la residència Sant Vicenç d’Enclar que havia estat traslladada al Cedre arran del brot de coronavirus detectat dimarts passat a la clínica privada concertada ha mort aquest matí al centre públic. És la primera defunció que hi ha arran d’aquell brot, que s’ha agreujat les darreres hores i que obliga a prestar suport als professionals del centre privat a professionals del SAAS i de la Creu Roja, vist que hi ha molts treballadors de l’establiment del carrer de les Escoles de Santa Coloma que estan de baixa també infectats.

A la planta Covid del Cedre, aquest diumenge s’hi mantenen hospitalitzats 23 persones: 12 procedeixen de Salita, deu de Sant Vicenç d’Enclar i una altra de L’Albó. La pressió es manté de forma idèntica, tot i que, com s’hi ha dit, malauradament hi ha hagut una baixa per defunció. A l’hospital també es mantenen unes xifres estables, amb un malalt més ingressat a la planta, on hi ha 18 hospitalitzats per coronavirus, i cinc ingressats a intensius, tres dels quals amb necessitat de ventilació mecànica.

Les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel ministeri de Salut, s’han notificat 67 nous contagis, el que fa que el nombre de malalts actius de Covid superi de llarg els 800 casos. En concret, hi ha 843 contagiats 

Les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel ministeri de Salut, s’han notificat 67 nous contagis, el que fa que el nombre de malalts actius de Covid superi de llarg els 800 casos. En concret, hi ha 843 contagiats actius. la xifra total de casos des de l’inici de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 al Principat és de 8.653 persones – 7.796 corresponen a la segona onada–. S’han registrat un total de 7.724 altes des de l’inici de la pandèmia.

Quant a la ‘crisi’ que es viu a Sant Vicenç d’Enclar, i que com l’Altaveu ja ha avançat s’ha agreujat les darreres hores per una extensió dels contagis tant entre professionals com entre els interns, amb l’emmalaltiment de més interns de la segona planta, on es troben els usuaris més fràgils i dependents. En concret, segons les dades oficials, hi ha 22 professionals, entre sanitaris i personal de suport, de baixa en haver resultat contagiats, i 42 interns (dels quals malauradament cal descomptar la difunta d’aquest matí, una dona d’Escaldes de 87 anys) han donat per ara positiu.

La vigília de Reis es va detectar un brot que va tenir conseqüències molt greus a la clínica.

Relacionat

Es dispara la preocupació a Sant Vicenç d’Enclar per la propagació de la Covid entre interns fràgils

El Govern ha informat que el grup de treball amb membres del SAAS, de l’oficina Covid, de la Creu Roja i de professionals de la clínica geriàtrica, continua investigant l’origen i treballant en la gestió del brot. Segons la comunicació oficial, precisament, des d’aquest grup transversal s’està treballant també per reforçar la plantilla de la clínica geriàtrica en aquests moments.

Hi ha moltes baixes, com s’ha dit, i un alt grau de saturació entre el personal per la molta feina que hi ha i els pocs recursos propis a causa dels contagis. Efectius del SAAS, de l’oficina Covid i de la Creu Roja estan dotant de recursos Sant Vicenç d’Enclar per gestionar el brot que afecta el centre privat.

Els malalts que requereixen d’una atenció mèdica estan sent traslladats a la planta Covid-19 habilitada al Cedre. Als residents asimptomàtics o amb clínica lleu se’ls fa un seguiment a la mateixa clínica geriàtrica. Sempre que és possible se’ls ha centralitzat tots a la primera planta per intentar aïllar els interns més fràgils al segon pis.

Comentaris

Trending