Es dispara la preocupació a Sant Vicenç d’Enclar per la propagació de la Covid entre interns fràgils

S’estenen els contagis entre usuaris de la segona planta, on hi ha els residents més dependents, alhora que prop d’una vintena de professionals del centre geriàtric ja han donat positiu

La vigília de Reis es va detectar un brot que va tenir conseqüències molt greus a la clínica.
La vigília de Reis es va detectar un brot que va tenir conseqüències molt greus a la clínica. Cristian Cortés

A la residència Sant Vicenç d’Enclar ha crescut, i molt, la preocupació i el temor per la propagació del coronavirus tant entre els interns com entre els professionals del centre. Si inicialment s’havia pogut contenir (hi havia hagut només quatre casos) la propagació de positius entre els residents de la segona planta, les darreres hores s’ha detectat més contagis entre aquests usuaris, que són els més fràgils i dependents.

Tant entre els professionals del centre, que fan el cor fort però segons diverses fonts estan altament preocupats, com entre les autoritats sanitàries que fan el seguiment de la situació, el brot no agrada gens ni mica. De fet, s’està a l’expectativa de l’evolució dels casos i de l’estat dels interns. Algunes de les fonts consultades han explicat que vist l’impacte, i malgrat que d’entrada hi havia el convenciment que s’havien adoptat totes les mesures, és evident que hi ha hagut alguna cosa que no ha funcionat com hauria. Però hores d’ara no hi ha cap indici, almenys que hagi transcendit, sobre què hauria pogut ‘fer entrar’ el virus al centre.

Les fonts oficials consultades no han pogut donar el detall del nombre de nous casos. Però n’hi ha tant entre els interns com entre els professionals. Es miren de reubicar els usuaris contagiats de la segona planta a la primera per mirar d’aïllar els pocs -almenys percentualment- residents que no han donat positiu i mirar de tallar la propagació d’infecció. Entre els professionals -sanitaris i personal de suport- si aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez, va anunciar quatre contagis més que se sumaven als nou primers, ara ja s’aproximen a una vintena els treballadors de baixa.

Residència L’Albó

Tampoc no se sap formalment quants contagis hi ha a la residència L’Albó, depenent de la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell. Aquest divendres eren sis usuaris i dos professionals. Els familiars dels interns han mostrat cert malestar per la manca d’informació. Des del centre en cap moment s’hauria informat obertament i sense embuts de quants contagiats hi ha. Poder parlar per telèfon amb els responsables del centre és altament complicat, encara que durant la jornada de divendres s’hauria contactat des de L’Albó amb alguns familiars o tutelars. Des de la direcció de la residència s’ha emès aquest dissabte un comunicat on s’explica, de forma general, la situació que hi ha.

El centre tramet un “missatge de tranquil·litat” i informa a les famílies que hi ha una planta d’aïllament, dues de confinades, una fins al dia 12 i l’altra fins al 19 de gener, i dues plantes més que funcionen amb normalitat

Una part dels mals de la residència, és clar, és dels mitjans de comunicació, que no haurien facilitat la informació que hauria. A partir d’aquí s’envia “un missatge de tranquil·litat”. En l’esmentada comunicació s’hi explica que “el brot no s’ha iniciat de cop” sinó que les persones  confirmades com a positives de Covid-19 “han anat apareixent de manera esglaonada i controlada en les darreres setmanes”. Alhora, s’haurien fet les derivacions i els aïllaments atenent sempre les indicacions del ministeri de Salut.

La direcció de la residència explica planta per planta quina és la situació. Hi ha una planta denominada d’aïllament on hi ha “els residents positius de Covid, tots ells asimptomàtics i en bon estat de salut”. No s’hi diu quants interns hi ha en aquest mòdul. A la sisena planta, i després del cribratge del 7 de gener, tots els residents són negatius i la planta opera amb normalitat. També a la planta tercera el cribratge de dijous va donar negatiu entre tots els residents i, per tant també, la planta manté un funcionament habitual.

Després resten la planta quarta i la cinquena. Aquesta darrera funciona com una unitat de convivència i està confinada fins al 19 de gener. “En aquesta planta van aparèixer els primers positius però s’han anat derivant a altres instal·lacions externes a L’Albó”. Tots els interns actuals van donar negatiu dijous. La mateixa situació es dóna a la planta quarta, d’on procedirien la majori dels darrers casos positius. En aquesta planta hi ha un confinament preventiu des del 8 al 12 de gener seguint les indicacions del ministeri de Salut.

Comentaris

Trending