Preocupació perquè els passis sanitaris no permeten detectar persones que haurien d’estar confinades

Turistes que fan cas omís de les indicacions en el seu país d’origen, prioritàriament a Espanya, es planten a les estacions d’esquí del Pirineu avalats pel passaport Covid

Un passaport Covid del Principat d'Andorra.
Un passaport Covid del Principat d'Andorra. Toni Solanelles

Responsables sanitaris i d’equipaments com poden ser estacions d’esquí o establiments de restauració estan preocupats per un fenomen que s’ha donat de forma aïllada al Principat però que s’ha constatat de manera més plausible en altres zones del Pirineu, especialment de comarques catalanes properes com la Cerdanya o una mica més llunyanes com la Val d’Aran o l’Alta Ribagorça: persones que teòricament haurien d’estar confinades i que fent-se valer pel passaport Covid van i vénen com si res.

En aquest sentit, segons les fonts, hi hauria alguns turistes -esporàdics per ara a Andorra, més habituals en altres punts del Pirineu i que són de més fàcil pescar- que acudeixen a estacions d’esquí i en altres establiments com ara hotels i restaurants, mostrant el passaport Covid perquè, efectivament, tenen la pauta completa de vacunació. Però resulta que estant contagiats, encara que són asimptomàtics, i malgrat que els tocaria un confinament, no l’acompleixen. En tot cas, no lluny de casa.

Així, només quan de forma imperiosa han d’acudir en un centre sanitari -un esquiador que sofreix un accident, per exemple- s’acaba descobrint la situació. Per dos motius. En el cas català, espanyol, pot ser que en la seva història clínica hi aparegui el positiu de Covid i, per tant, si han d’anar en algun hospital del mateix territori, podrà ser detectada la incidència. Aquesta casuística no es donaria al Principat, perquè no hi ha l’esmentat intercanvi d’informació mèdica, amb la qual cosa, seria encara més fàcil obviar les indicacions d’aïllament.

A Andorra, la detecció vindria donada per una eventual prova de diagnòstic del coronavirus que els professionals mèdics dictaminessin realitzar a Urgències o al servei que fos que haguessin d’acudir. Les fonts consultades de l’hospital no han confirmat ni desmentit que s’hagin donat casos d’aquests. Sí que han assegurat, però, que aquestes situacions evidencien que el passaport sanitari no és infal·lible. Més encara, permeten ‘enganys’.

En aquest sentit, consideren que és molt més segur l’exigència de proves diagnòstiques negatives, que evidencien que almenys en el moment d’acudir a l’establiment en qüestió no estan contagiats de manera activa, situació que el passi sanitari no garanteix en cap cas. França ja exigeix una prova diagnòstica negativa fins i tot de les persones procedents d’Andorra sempre que sigui per a estades de més de 24 hores.

Etiquetes

Comentaris (27)

Trending