Piqué espera que en passar l’onada “s’agafi una altra dinàmica” al sistema sanitari

El director general del SAAS ha assegurat, tot i això, que els marges per poder fer les coses diferents són mínims i que el resultat de la pandèmia, “des d’un punt de vista objectiu”, és favorable malgrat que hagi suposat “un gran esforç” per al personal sanitari

Josep Maria Piqué, director general del SAAS, a Escaldes-Engordany aquest matí.
Josep Maria Piqué, director general del SAAS, a Escaldes-Engordany aquest matí. Pilar Candel

El director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, ha respost a les molèsties i el cansament perpetu que han acusat els darrers dies els professionals de la salut. Ha apuntat que, de cara al final d’aquesta sisena onada “s’espera que s’agafi una altra dinàmica”. Malgrat això, ha afirmat també que els marges que es tenen per fer les coses diferents són més que mínims i que, des d’una perspectiva “objectiva”, el resultat de la pandèmia al país ha estat positiu, malgrat que hagi suposat “un gran esforç”.

“Això ha estat una guerra, i les guerres tenen conseqüències”, ha afirmat Piqué en una compareixença aquest matí a Escaldes-Engordany. Aquesta era la seva resposta davant les queixes de molts professionals de la salut que han assegurat, sobretot els darrers dies, estar ‘cremats’ pel treball continu que han tingut arran de la pandèmia, però també per la gestió que s’ha fet a molts nivells. De fet, aquesta sisena onada de la Covid-19 s’ha caracteritzat per una menor pressió al sistema, però per un elevat nombre de sanitaris contagiats. En aquest sentit, Piqué ha manifestat que s’espera agafar una altra dinàmica pel que fa als treballs que es fa aquest sector, i que es pugui sortir “d’onades tan ‘picudes’, però ningú sap què depara el futur”.

Precisament aquest contagi pràcticament massiu dels professionals sanitaris és el que ha portat, segons ha corroborat també Piqué, a contractar d’altres que, per la situació global, possiblement no estaven tan qualificats com devien haver estat. “Per a infermeria hem tingut facilitat, però en metges és difícil, a tot arreu n’han contractat més durant la pandèmia, per a intensius de fet no hi ha”, ha explicat el director del SAAS. Per fer les coses d’una altra manera en cas de donar-se una altra situació complicada al sistema sanitari, Piqué ha puntualitzat que els marges “són petits”. A més, ha volgut remarcar que, durant el temps en què la Covid-19 ha afectat fortament el sector “no s’ha estalviat en recursos econòmics”, afirmant que s’ha gastat més d’un milió d’euros.

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.

Relacionat

Metges i infermeres ‘cremats’ per la pandèmia i la gestió hospitalària

Malgrat tot, ha reconegut que “ha suposat un gran esforç” per al personal sanitari prestar els seus serveis durant aquesta crisi, “alguns han claudicat inclús”. Així, ha volgut fer palès que “lamentem els danys colaterals, però hem estat al darrere en tot moment i hi ha professionals que estan agraïts, hi ha de tots els colors i alguns han tingut més conseqüències que altres”. Pel que fa a aquest suport, el director del SAAS ha fet referència al suport psicològic que s’ha ofert, així com al pla de contenció, on es va amb “més prudència que amb les mesures generals”. En aquest aspecte, ha assegurat que s’anirà sempre al darrere pel que fa a alliberar els controls per a cribratges, així com amb el rigor de les persones que van a visitar als malalts.

Tot plegat, Piqué ha fet un balanç positiu de l’afectació de la pandèmia al país. Així, ha apuntat que “no hi ha hagut cap persona andorrana que se li hagi negat un llit d’UCI, i això no ha passat a altres països veïns”. També ha volgut puntualitzar que el sistema sanitari mai no s’ha saturat del tot. “Tot el que s’ha fet durant aquesta pandèmia ha estat bé”.

 

Comentaris (1)

Trending