Metges i infermeres ‘cremats’ per la pandèmia i la gestió hospitalària

Tot i que la incidència de la Covid ha baixat de forma significativa, la feina al SAAS no s’atura i els professionals ‘de base’ consideren que els caps de servei, per norma, no han defensat prou el personal

Una imatge de l'accés principal de l'hospital.
Una imatge de l'accés principal de l'hospital. Toni Solanelles

Tot i que la incidència de la pandèmia ha baixat notablement, especialment pel que fa a noves infeccions, la feina a l’hospital no s’atura. I s’acumula el cansament i el malestar. Les hores fetes per lluitar contra la crisi sanitària s’afegeixen al que es considera, per part dels professionals ‘de base’, una deficient gestió de personal. Dels equips. Una pobra gestió hospitalària. I això fa, segons diverses fonts, que metges, infermeres i tècnics en cures auxiliars d’infermeria cada vegada estiguin més ‘cremats’.

Es reconeix que hi ha hagut un increment de contractacions molt notable els darrers temps. Però entre el propi personal del centre hospitalari es demana si s’està fent un dimensionament correcte  -en aquest cas es posa l’exemple de la unitat de traumatologia i cirurgia ortopèdica, amb més de quinze facultatius en nòmina- o si s’ha triat el perfil o la capacitació adequada. Cert és que en algunes especialitzacions costa moltíssim trobar professionals. Però s’ha optat per fitxar gent en alguns casos de països amb poca tradició mèdica o professionals que vénen ‘recomanats’.

Sia com vulgui, asseguren les fonts, “la sort que tenim a Andorra és que hi ha un nucli bàsic de professionals sanitaris d’una extremada qualitat i implicació, que sempre hi són i al final són els que tiben del carro”. Però això no treu que hi hagi malestar perquè, justament, en molts casos, aquests professionals de llarg recorregut al Principat no se senten prou defensats. “La gestió d’equips és, en algunes àrees més que en d’altres, nefasta.”

En aquest sentit, han assegurat les fonts, hi continua havent baixes per contagis o contactes de contagis, i els equips queden molt limitats de feina. I els professionals de base, siguin metges siguin infermeres, consideren que els caps de servei, majoritàriament, no tots, no defensen prou els seus companys sinó que es limiten a entomar les directrius de la direcció sense qüestionar res. I aquesta mena de submissió, indiquen les fonts, contribueix de mala manera a generar més neguit i tensió.

Comentaris (13)

Trending