L’Òmicron colla de valent i fa batre tots els rècords de contagis: 4.362 malalts actius

Salut confirma amb dades “l’augment exponencial” de positius arran de la nova variant de coronavirus, que comporta nombre d’infeccions diàries altíssimes

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la compareixença.
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la compareixença. Toni Solanelles

L’Òmicron s’està mostrant amb tota la seva efervescència al Principat i tota la seva força contagiosa. Els dos darrers dies tancats fins ara -dimecres i dijous- s’han notificat, de forma global, 1.119 casos positius. Això fa que el nombre de malalts actius s’hagi disparat fins als 4.362. La secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, ha confirmat amb dades “l’augment exponencial” de contagis i un “rècord en el nombre de casos diaris”. Sortosament, però, hi ha hagut una petita regressió en la xifra de persones hospitalitzades.

Dimecres es van notificar 594 contagis i dijous, 525 més. En total, fins ara, s’han notificat un total de 26.408 contagis des de l’esclat de la pandèmia, que no vol dir que 26.408 persones hagin contret la malaltia ja que hi ha reinfeccions. D’aquestes infeccions, 21.905 s’han donat per recuperades. La xifra de defuncions, sortosament, es manté en les 141 dels darrers dies. La soca ja predominant de la Covid al Principat i arreu és molt més transmissible i té un període d’incubació més ràpid.

No obstant això, en la majoria de contagiats, els quadres clínics, d’existir, són molt més lleus que els que es veien en casos com els de la variant Delta. Les persones més fràgils i amb patologia prèvia o aquelles que no han estat vacunades són les que estan patint la pitjor part de l’Òmicron, que ara mateix fa que a Andorra l’índex de reproducció, la Rh0, sigui de l’1,57. És a dir, cada dos contagiats, al seu torn n’infecten tres més (entre els dos!).

Òmicron ben aviat serà predominant al Principat.

Relacionat

L’Òmicron dispara els casos actius de coronavirus i porta un petit degoteig d’hospitalitzacions

L’hospital, quant als casos més greus, aparentment està vivint la cua de l’impacte de la variant Delta. D’aquí que a poc a poc vagi baixant, encara que moooolt lentament, la pressió sanitària. Aquest divendres hi havia, infectades de Covid, 25 persones hospitalitzades. Onze a la planta ordinària i catorze a la unitat d’intensius (UCI). D’aquestes catorze, deu necessiten de ventilació mecànica i, com és obvi, són les que més malament estan.

PROTOCOLS I CRIBRATGES

Durant la seva breu compareixença, Helena Mas ha repassat a grans trets els nous protocols que hi ha vigents per intentar tallar -cosa sinó impossible sí molt difícil- la propagació del coronavirus. Protocols tant per a les persones positives com per als seus contactes i, també, en relació amb el retorn a l’escola. En aquest sentit, la secretària d’Estat ha explicat que després de l’aturada de les festes nadalenques no hi ha cap aula ni amb vigilància activa ni amb passiva.

És a dir, es tornarà a l’escola ‘nets’ i caldrà veure l’evolució de la situació i els nous casos que puguin anar sorgint. Un positiu no significarà l’aïllament de tota l’aula a partir de primera ensenyança. En canvi, el confinament de la classe sencera sí que es donarà a maternal a partir del primer contagi, atès que en aquest nivell educatiu els infants no duen mascareta. La mateixa situació es donarà en les guarderies i escoles bressol.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending