Salut alerta que estem en un “moment especialment delicat” després de 94 positius més de coronavirus

Hi ha quatre persones hospitalitzades, totes amb simptomatologia lleu i bona evolució, després que durant la jornada d’aquest dilluns s’hagin donat d’altra tres malalts més

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, reconeix que estem en un “moment especialment delicat”. La incidència del coronavirus torna a ser alta. De divendres fins aquest dilluns s’han diagnosticat 94 casos més de persones contagiades per la malaltia. Moltes d’elles no estaven sotmeses a cap control. Per tant, són nous infectats sobre els quals cal fer un seguiment, un rastreig. L’àrea de salut Pública, on s’inclouen els experts en epidemiologia, està desbordada.

Fins a tal punt, ha admès implícitament el ministre de Salut, que ni tan sols han pogut comptabilitzar les altes i les baixes entre els malalts actius. Sobre el paper, hi ha 440 contagiats que encara ho són. Es preveu, però, que en 48 hores aquesta xifra baixi perquè igual com hi ha hagut prop d’un centenar de nous casos també hi ha hagut persones que s’han recuperat els darrers dies i que no està clar que s’hagin comptabilitzat degudament. En la segona onada de la pandèmia s’han detectat fins a 583 persones contagiades.

El titular de Salut ha explicat que dels positius detectats el cap de setmana n’hi ha una part que prové dels casos ja aïllats i de contactes d’altres positius. Però hi ha d’altres infectats que no estaven sota cap control. “Ens retornen famílies contagiades”, ha destacat Martínez Benazet, fent referència al fet que s’està al tram final del període de vacances. Caldrà veure quin comportament tindrà l’evolució epidemiològica les properes setmanes, però tenint en compte la tipologia de la malaltia, la seva manera de fer, la pressió, com a mínim quant a nous casos, continuarà pujant.

El titular ministerial ha afirmat que les quarantenes per aquelles persones que no siguin simptomàtiques passaran a ser de deu dies; aquests deu dies es comptaran a partir de l’últim dia que s’hagi estat en contacte amb un positiu si ha estat el cas

Probablement també hi haurà més incidència hospitalària, encara que ara és molt baixa. Aquesta tarda hi havia quatre contagiats per Covid hospitalitzats. A primera hora del matí s’havia arribat a sis ingressats. Però poc després s’ha donat l’altra a tres dels afectats. Més tard s’ha ingressat una quarta persona positiva de Covid i amb una salut força fràgil que s’ha internat més per prudència que no pas per la gravetat que li suposa ara mateix el virus. Martínez Benazet ha explicat que en principi els quadres dels quatre hospitalitzats no revesteixen gravetat, tenen una bona evolució i res fa pensar en què hagin d’acabar a l’UCI.

El titular ministerial ha afirmat que les quarantenes per aquelles persones que no siguin simptomàtiques passaran a ser de deu dies. Aquests deu dies es comptaran a partir de l’últim dia que s’hagi estat en contacte amb un positiu si és el cas. Passades les deu jornades l’aïllat serà sotmès a una prova de detecció ràpida de la malaltia. Si és negativa, la persona en qüestió podrà reprendre la seva activitat normal adoptant, és clar, les mesures de seguretat corresponents.

Martínez Benazet, que ha afirmat que no està clar fins a quin punt es podrà controlar la propagació del virus en aquesta segona onada, ha demanat que la ciutadania, en un moment “especialment delicat”, miri de reduir tant com pugui el contacte social. I que extremi les mesures de prudència i precaució. Tot continua en un terreny de voluntarietat. De moment no es preveu restringir res en base a cap nova normativa.

Etiquetes

Els estudiants de secundària, com aquests del Sant Ermengol, han iniciat aquest dilluns el curs amb la màxima normalitat possible.

Relacionat

Educació admet que no s’esperava haver de confinar classes tan aviat

Comentaris (13)

Trending