Educació admet que no s’esperava haver de confinar classes tan aviat

Aquest dilluns s’han hagut de confinar alumnes de P3 del Janer i el Sant Ermengol i de primària de l’Escola andorrana de Canillo i Ordino, que s’han sumat al confinament ja dictat el cap de setmana d’un grup de maternal de la francesa d’Escaldes

Els estudiants de secundària, com aquests del Sant Ermengol, han iniciat aquest dilluns el curs amb la màxima normalitat possible.
Els estudiants de secundària, com aquests del Sant Ermengol, han iniciat aquest dilluns el curs amb la màxima normalitat possible. COL·LEGI SANT ERMENGOL

La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ha reconegut aquest dilluns que “no ens pensàvem que fos tan aviat” que calgués aïllar classes. Però ha passat. Aquest dilluns mateix s’han hagut de confinar classes de P3 al Janer i al Sant Ermengol. I de primària a l’Escola andorrana de Canillo i Ordino. En total quatre classes que se sumen a la ja sabuda durant el cap de setmana de maternal de la francesa d’Escaldes. “Estem parlant que en total és un centenar d’alumnes, un 1% de la població escolar”, ha deixat clar la titular ministerial.

Vilarrubla ha deixat clar que “no és que estiguem minimitzant la repercussió” i que entenen que per a moltes de les famílies que es trobin en una situació d’aïllament d’algun dels seus infants suposa un problema, però que posat en context és una incidència baixa tot i que ha arribat abans del que tocava. “Estem fent els deures, intentant protegir al màxim i garantint el dret a l’educació i que el màxim de dies” puguin ser d’ensenyament presencial.

Nou de cada deu persones convocades al cribratge educatiu es va sotmetre a les proves, que per ara han deixat 26 casos positius, la immensa majoria entre alumnes

El confinament d’aules arriba en el marc d’una creixent incidència i detecció de contagis de coronavirus a nivell general, encara que no es tenen la totalitat dels resultats (en falten un centenar llarg) . Arran del cribratge educatiu, s’han detectat 26 persones positives de la malaltia, “majoritàriament alumnes”, ha deixat clar la ministra que juntament amb el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, han repassat la situació sanitària. Vilarrubla no ha entrat a valorar si els estudiants contagiats havien passat o no el cribratge. En el cas dels escolars de maternal no hi estaven pas cridats.

En global, de les 12.229 persones de la comunitat educativa que s’havien convocat a sotmetre’s a les proves, 11.179 se les han fet, el que comporta que el 91% dels cridats han acudit a la cita. “Ens alegrem d’aquesta gran participació”, ha destacat la ministra, una satisfacció a la qual també s’ha apuntat Martínez Benazet. Vilarrubla ha deixat clar que el fet que s’aïllin classes senceres “no vol dir que estigui tothom malalt”. Alhora ha deixat clar que els mestres a no ser que donin ells positius, no s’han de confinar normalment perquè porten unes mesures de protecció suplementàries. Des de mascaretes i/o pantalles facials a bates.

Lycée i secundària d’Encamp

Ester Vilarrublatambé ha explicat que en general, la segona ensenyança, la secundària, i el batxillerat s’ha posat en marxa aquest dilluns arreu del país sense massa problemes. Fins i tot a Lycée Comte de Foix, on vuit membres del personal de suport no docent (o assistents educatius) estan aïllats per ser contactes d’un novè integrant de l’equip, que durant la setmana es va trobar malament i divendres es va sotmetre a una prova que va resultar positiva.

Eh3Jgk7XsAIsbYZ
Estudiants de secundària al col·legi Sant Ermengol.

La ministra també ha explicat que aquest dilluns ha entrat en funcionament un dels dos hotels que farà de menjador per als alumnes de secundària de l’Escola andorrana de les Valls d’Orient situada a Encamp i sotmesa a unes obres de reforçament de murs que han inutilitzat un pati el menjador. Els hotels Encamp i La Mola, als quals els ha agraït la col·laboració, faran les tasques de menjador. Aquest dilluns els estudiants de tercer i quart d’ESO han acudit dinats al centre educatiu. Els de primer i segon sí que han estrenat el menjador provisional situat a l’hotel.

Vilarrubla ha reconegut que “hi ha hagut força famílies” que podent-s’ho combinar i davant la situació de no poder disposar de menjador al propi centre escolar, tot i que els hotels queden a prop, han decidit, per ara, que els seus menors dinin a casa mentre no es normalitzi la situació i d’aquesta manera contribueixen a fer una mica més senzilla la gestió de la qüestió. Els estudiants es traslladen per grups de convivència des del centre escolar fins a l’hotel on se serveixen els àpats.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la compareixença.

Relacionat

Salut alerta que estem en un “moment especialment delicat” després de 94 positius més de coronavirus

Comentaris (14)

Trending