El nombre de pacients de l’UCA ha augmentat un 14% els darrers tres anys

Arran de la pandèmia s’han agreujat les patologies relacionades amb la tecnologia, així com una “tornada” del consum d’estimulants

L'UCA comença a tractar casos d'addicció als videojocs.
L'UCA comença a tractar casos d'addicció als videojocs.

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) ha tingut un increment de la seva activitat els darrers tres anys. Sobretot, i amb molta més incidència, arran de l’esclat de la pandèmia, que no únicament ha agreujat les patologies psicològiques, sinó també les addiccions. En aquest sentit, el nombre de pacients de l’UCA era un 14% superior a tancament del 2021 que el que era al 2018. A més, s’ha detectat una major casuística derivada de les noves tecnologies, i una “tornada” del consum d’estimulants.

“Es nota que estem vivint canvis, i que la pujada de la incidència és òbvia”, remarca el cap de Servei de Salut Mental, Carlos Mur. L’apreciació va relacionada a un estudi de les dades que s’estan recollint, i que des del departament s’estan estudiant en profunditat, per tal de tenir-ne un seguiment exhaustiu. Les xifres reflecteixen que el nombre de pacients de l’UCA ha augmentat un 14% del 2018 al 2021. S’ha passat d’atendre 557 persones, a 645 al tancament de l’any anterior. Les visites anuals han passat de ser 993 a 1.219. L’augment és més que evident, i també força considerable.

Arran de la pandèmia, les patologies que eren més freqüents s’han agreujat, i n’han aparegut de ‘noves’. Que no és que siguin una vertadera novetat, sinó que han cobrat presència i s’han fet més evidents, quan abans no ho eren. En primer lloc, l’alcoholisme, que és una de les addiccions més comunes, “s’està notant un increment específicament d’aquesta dependència els darrers anys”. De fet, abans de la finalització del 2021, els casos d’alcoholisme suposaven el 55% de les visites que es feien a l’UCA. Principalment, el perfil més habitual són homes d’uns 45 anys, aproximadament.

Respecte a les novetats, tot i que ja fa temps que s’espera i es veu venir, estan les addiccions derivades de les noves tecnologies. El confinament, a més dels diferents recursos i l’accessibilitat, han derivat en un augment d’aquests casos. Mur explica que, sobretot en els joves, “hi ha una importància de les noves addiccions als videojocs, les xarxes socials, l’ús del mòbil, etcètera”. Malgrat això, també avisa que no es tracta únicament d’una addicció d’adolescents, sinó que les persones més grans també es veuen afectades. “Sempre culpabilitzem als adolescents, perquè són nadons digitals, però també suposa una font molt important en els adults, i no ho donem a conèixer moltes vegades, però s’està notant moltíssim”, remarca Mur.

“És important, sobretot en la infantesa i adolescència, no promoure una prohibició dels telèfons mòbils, sinó un ús raonable, amb sensatesa”

A l’UCA es comencen a rebre casos d’aquestes ‘noves’ addiccions, tot i que no són una part important dels que es tracta al departament. A més, Mur explica que es tracta de persones que “encara no han tingut la collita de les conseqüències que aquesta addicció arrossega”. És a dir, que tenen una patologia en una fase molt inicial, però que es detecta un ús abusiu i que pot derivar en un problema. “És important, sobretot en la infantesa i adolescència, no promoure una prohibició dels telèfons mòbils, sinó un ús raonable, amb sensatesa”.

En aquest sentit, i lligat a la tecnologia, Mur afirma que s’ha detectat no únicament un ús abusiu dels telèfons mòbils, sinó també dels videojocs, o dels jocs en línia. Tot i que, les plataformes on s’aposta amb diners no és un dels focus principals, sí que s’està veient un petit increment d’aquests casos. “És una qüestió d’accessibilitat i d’una tolerància per part de tots”, explica Mur, “en el moment en què normalitzem que un futbolista reconegut faci propaganda del joc online, s’està acceptant que es pugui anar a jugar”.

Així mateix, no únicament el joc en línia, sinó l’addicció a videojocs deriva en altres patologies, “és un concepte del qual ara es parla moltíssim, que és la patologia dual”. Es tracta de persones que arrosseguen un trastorn mental, i que els porta a generar-ne un segon. Relacionat a aquestes noves addiccions, s’ha detectat una “tornada dels estimulants”. Concretament, de l’amfetamina, l’èxtasi, el consum de cocaïna, “barrejat amb les noves tecnologies provoca un trastorn d’ansietat força important”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending