La multa per desobeir l’aïllament a casa si es té coronavirus serà d’un mínim de 1.001 euros

El Govern aclareix que la modificació de la llei de sanitat preveu que les sancions de 500 euros s’aplicaran en el cas, considerat més lleu, de saltar-se un confinament general com el dictat a la primavera

Benazet i Rossell, durant la roda de premsa de presentació de la modificació de la Llei de Sanitat.
Benazet i Rossell, durant la roda de premsa de presentació de la modificació de la Llei de Sanitat. SFGA/J.A.VILADOT

La modificació de la llei de Sanitat que el Govern tramitarà en pocs dies al Consell General preveu dures sancions a aquelles persones que desobeeixin una ordre de confinament. La multa serà de 500 euros si el que es fa és saltar-se un aïllament general de la població, com el de la passada primavera. El càstig, però, s’eleva substancialment si el que es fa és no quedar-se a casa quan sigui una exigència pel fet d’haver estat diagnosticat amb coronavirus o bé com a mesura de prudència per haver estat en contacte amb algun infectat. Llavors pujaria fins a un mínim de 1.001 euros.

El consell de ministres va aprovar dimecres el text definitiu que ara enviarà al Consell General. L’objectiu de la modificació de la Llei de sanitat és donar eines al Govern per poder gestionar una emergència de salut, com ara la crisi del coronavirus. Entre altres punts, estableix l’obligatorietat per a la població de seguir determinades instruccions, com ara l’ús d’elements de protecció -principalment, mascaretes-, sotmetre’s a proves diagnòstiques o mantenir un confinament. En cas contrari, s’exposen a sancions, algunes de les quals es podrien tramitar d’una forma molt més àgil que les actuals.

Dos agents de policia en un control.

Relacionat

Multes de 500 euros per no complir el confinament essent malalt o contacte

I, en el cas del confinament, aquestes poden ser especialment dures. Des del Govern es va explicar dimecres que el text preveia multes de 500 euros per a aquelles persones que no fessin cas d’un confinament. Ara, però, s’ha aclarit que aquesta és la sanció prevista en el cas “d’incomplir les restriccions de la mobilitat personal establertes amb caràcter general per l’autoritat sanitària”. És a dir, en el marc d’una mesura de confinament a domicili global com el que es va fer durant la primavera davant la primera onada del coronavirus.

La modificació legislativa, però, preveu un altre supòsit que es considera no pas una falta lleu sinó greu i que, de fet, és clau per al control de l’expansió de la pandèmia: assegurar-se que les persones que han estat diagnosticades amb la Covid-19 o han estat en contacte amb algun infectat compleixin l’aïllament domiciliari. Per això, el projecte de lleu estableix que saltar-se aquesta mesura pot suposar una sanció molt més dura. En concret, s’indica que “l’incompliment de les restriccions de la mobilitat establertes per l’autoritat sanitària específicament per a persones determinades o establertes amb caràcter general quan aquesta conducta comporti un perill directe i immediat per a la salut pública” podrà ser castigada amb una multa mínima de 1.001 euros i fins a un màxim de 20.000.

L’aclariment es fa després que, en la roda de premsa de presentació del text, s’indiqués que la sanció de 500 euros s’aplicaria per trencar qualsevol confinament. La llei, com han confirmat fonts del Govern consultades per Altaveu, preveu aquesta sanció més greu per a la desobediència dels aïllaments decretats a les persones malaltes o que siguin sospitoses de poder desenvolupar la Covid-19.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending