Montaner exigeix a Govern la nul·litat del decret on establia l’obligatorietat del certificat Covid

La consellera general no adscrita ha presentat un recurs contra la normativa, que considera contrària a la Constitució, vulneradora de drets i, fins i tot, entén que pot forçar qui demani el document a cometre un delicte de coaccions

La consellera general no adscrita, Carine Montaner.
La consellera general no adscrita, Carine Montaner.

La consellera general no adscrita Carine Montaner ha interposat davant Govern un recurs administratiu contra el decret del Govern de 24 de novembre que establia noves mesures per fer front a la pandèmia. En concret, l’establiment de l’obligatorietat de fer servir el passaport Covid a tota una sèrie d’establiments, així com l’ús obligatori de la mascareta i el tancament de l’oci nocturn. La parlamentària al·lega que la norma és “il·legal” i infringeix “preceptes constitucionals”.

El decret es va aprovar a finals de novembre, un cop constatat el notable empitjorament de les dades epidemiològiques. En ell, s’establia de nou el tancament de tots els establiments d’oci nocturn, l’ús obligatori de la mascareta als espais exteriors, la reducció dels aforaments a molts comerços i altres negocis com ara restaurants i bars així com el fet d’haver de presentar un certificat sanitari per accedir a molts d’aquests locals. La consellera general sempre s’ha mostrat contrària a aquestes mesures i, ara, ha fet un pas més enllà.

Montaner demana que el decret, publicat el passat 24 de novembre, s’anul·li i, fins i tot, que mentre s’estudia quedi suspès

El recurs defensa, en primer lloc, la legitimitat “activa i passiva” de Montaner per presentar-lo. Ho fa recordant, justament, que una demanda similar anterior, en aquest cas contra l’acord de Govern que havia de permetre impulsar el laboratori de Grífols a Ordino, no va ser analitzat entenent que la parlamentària no tenia capacitat per fer aquella acció. En aquest cas, defensa que sí que ho està “en la meva qualitat de titular de drets i interessos legítims”

En l’escrit, considera que el decret impugnat és “una norma il·legal i ‘contra legem’” a banda “d’infringir preceptes constitucionals”. Admet que la situació és “greu” i que hi ha “la necessitat d’adoptar mesures que contribueixin a preservar la salut i la seguretat dels ciutadans” però remarca que “només cap fer front a l’excepcionalitat de la situació dins dels mecanismes legals i constitucionals”. Per això, apunta que “acceptar que la gravetat de la crisi permeti una derogació ‘in toto’, ni que sigui transitòria, de les lleis i de la Constitució Andorrana és un fet que suposaria una inacceptable degradació democràtica”.

També denuncia que la norma és “discriminatòria” i que no té “base científica ni mèdica”. Entén que “amb el certificat Covid “el Govern va decidir donar un tracte diferent de forma arbitrària a les persones vacunades i a les persones no vacunades”. A aquestes darreres,arriba a afirmar, se’ls “atorga una llibertat condicional”. I recorda que les persones vaccinades poden ser igualment transmissores de la malaltia. Montaner insisteix novament en el fet que “no es pot obligar de forma indirecta la ciutadania a vacunar-se amb vacunes que estan en fase experimental i que tenen una autorització condicional de l’Agència del Medicament de la Unió Europea”.

Un tercer motiu del recurs és que el decret, a l’entendre de la consellera general, vulnera els principis de legalitat, jerarquia i publicitat de les normes jurídiques. I és que, assegura, “transgredeix diversos preceptes legals i constitucionals” que estan “en la cúspide de la piràmide”. Entre ells, drets de la Carta Magna com el de la igualtat, la intimitat o la lliure circulació.

Fins i tot, en el recurs s’avisa que aquelles persones que exigeixin el certificat Covid poden estar cometent una acció delictiva. Més concretament, la de coaccions.

Per tots aquests fets, Montaner exigeix “la nul·litat de ple dret, total i absoluta”, del decret publicat el 24 de novembre. De fet, demana que, mentre s’analitza el decret, s’estableixi una suspensió provisional d’aquest.

Comentaris (65)

Trending