Els metges celebren que “tothom ha fet un esforç” per adequar la cartera de serveis

El col·legi oficial valora positivament els canvis que Salut ha introduït en el reglament i considera que “a grans trets” s’han “llimat les diferències” que hi havia i “la regulació ja no interfereix en la pràctica clínica”

Membres del Col·legi de Metges en una compareixença anterior.
Membres del Col·legi de Metges en una compareixença anterior. Toni Solanelles

Del que podia ser al que final serà hi ha un gran canvi. Ja no hi ha aquella oposició frontal que va fer pensar que els metges, almenys, acabarien portant la cartera de serveis sanitaris a la Batllia. Ja no serà el cas. Com a mínim no ho farà el Col·legi Oficial de Metges (COMA) com a tal. L’ens professional celebra que “tothom ha fet un esforç” per adequar la cartera de serveis i llimar les grans diferències que separaven els professionals i el ministeri.

La junta de direcció del COMA es va reunir aquest dijous a la nit per valorar la resposta donada per Salut després de les demandes fetes pel col·lectiu. I es va arribar a la conclusió que “a grans trets” el reglament definitiu “sembla ser correcte i la voluntat d’adaptar el text sembla que ha estat favorablement”. Fonts oficials del COMA han assegurat que igual “com inicialment ens vam oposar frontalment” al reglament, ara “s’han llimat moltes de les diferències que manteníem” i en general “la regulació ja no interfereix en la pràctica clínica”.

Una persona a la consulta del metge.

Relacionat

Els metges generalistes podran prescriure proves que inicialment el ministeri els havia vetat

El COMA ha valorat molt positivament el “clima favorable” que s’ha trobat en el ministeri de Salut “a parlar d’aquelles temàtiques que eren més conflictives” i, en aquest sentit, “el que era més problemàtic s’ha anat polint”. Per tant, i a excepció de posicionaments més personals o d’aspectes més puntuals, es dóna per bona la cartera de serveis ara mateix publicada al BOPA tot i recordant, però, que el reglament en qüestió és una eina evolutiva respecte de la qual sempre s’hi poden introduir canvis.

ALTRES VISIONS

El posicionament del COMA -i ho admeten fonts del col·lectiu- és més conciliador del que defensen alguns professionals de la medicina del país, que consideren que el primer reglament de cartera de serveis, el que va impulsar el ministeri llavors encapçalat per Joan Martínez Benazet, s’havia d’haver deixat sense efecte. En aquest sentit, les fonts mèdiques no oficials consultades han assegurat que “la idea és que es partís de zero i s’elaborés una cartera de serveis totalment nova”.

I això per què hauria de ser així? Doncs perquè hi ha una part del col·lectiu mèdic que entén que la cartera de serveis no és el que proposa el ministeri o la CASS. “Una cartera de serveis sanitaris és un catàleg de prestacions que tenen la cobertura i el finançament del sistema sanitari públic. I en el cas que se’ns ha plantejat, el que es proposa és una regulació de quines prestacions o actes mèdics pot realitzar cadascun dels professionals en virtut de la seva especialitat”. I aquí rau la diferència.

Roser Bellmunt, Meritxell Cosan i Xavier Avellanet, tres dels dirigents del Col·legi de Metges.

Relacionat

Els metges consideren la cartera de serveis un atac a l’exercici professional

Es parteix de la base que el títol de metge dóna atribucions per fer la immensa majoria de pràctiques. Que forma per poder realitzar o sol·licitar totes les proves diagnòstiques possibles o executar la prestació que calgui. “Una altra cosa ben diferent és la perícia de cadascú, que això és una altra cosa”. Tanmateix es recorda que el fet de limitar a un cert nombre de professionals determinades proves o prestacions el que acaba fent és complicar el circuit i perjudicar el sistema i l’usuari, que en funció de les limitacions -que certament, reconeixen que s’han reduït amb els canvis introduïts- veuran com s’encareix tot plegat. Perquè, recorden, no és que s’impedeixi, portant-ho a l’extrem, que un odontòleg pugui fer un part. El que es fixa és que si un odontòleg assisteix un part aquell part no tindrà cobertura pública.

Etiquetes

Comentaris

Trending