Els metges consideren la cartera de serveis un atac a l’exercici professional

El col·legi prepara les accions legals per frenar el reglament i els seus integrants creuen que lluny de fomentar l’estalvi, el funcionament establert comportaria encara més despesa

Roser Bellmunt, Meritxell Cosan i Xavier Avellanet, tres dels dirigents del Col·legi de Metges.
Roser Bellmunt, Meritxell Cosan i Xavier Avellanet, tres dels dirigents del Col·legi de Metges. Toni Solanelles

“Hi ha molt mal ambient i acabarà malament.” La frase la comparteixen diversos metges. D’especialitats diverses. Malgrat que la cartera de serveis sanitaris no afecta d’igual forma els professionals mèdics, tots, poc o molt, se senten violentats pel reglament aprovat en els darrers dies del ministeri Martínez Benazet. De fet, no entenen tanta pressa del ministre sortint i consideren que el que s’estableix en el document és una mena d’atac a l’exercici professional.

Els diferents metges consultats entenen que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) vulgui trobar mecanismes per frenar la despesa. Per evitar abusos. Però consideren que la fórmula aprovada no és l’adequada. Ben al contrari. Perquè, consideren, si una prova que des del punt de vista de la capacitació et pot demanar un metge, ara resulta que perquè tingui cobertura sanitària ha de passar abans pel metge referent per tal que et derivi a un segon especialista per tal que t’encarregui una prova que necessita el primer especialista, “això vol dir més visites i més despesa”.

“S’ha fet tot molt malament, sense cap mena de lògica ni de sentit comú. La voluntat de reduir despesa pot ser lloable. La manera com es planteja fer-ho, en canvi, és absurda”

Alhora, expliquen els metges consultats, s’alentirà el procés. I davant d’alguns quadres, uns dies de retard poden ser crucials per agafar a temps una malaltia o no agafar-la. I, diuen, “és cert que potser alguns pacients, però només alguns, molt pocs, optaran per pagar i no passar pel circuit de la CASS, però la majoria de ciutadans veuran com el circuit d’atenció es dilatarà”, amb el malestar que això, prediuen, acabarà comportant. De fet, des del mateix dia que hi va haver la compareixença de les presidentes dels ens professionals, el Col·legi de Metges està preparant les accions legals que vol emprendre.

Hauria de presentar més aviat que tard un recurs administratiu contra el reglament de la cartera de serveis per evitar que aquest es consolidi i, després, i en funció de la resposta de Govern, que es pot més o menys imaginar, dur el reglament a la Batllia. Els metges consultats asseguren que no es deixarà passar res. “S’ha fet tot molt malament, sense cap mena de lògica ni de sentit comú. La voluntat de reduir despesa pot ser lloable. La manera com es planteja fer-ho, en canvi, és absurda”, indiquen les fonts, que lamenten que, una vegada més, la direcció del SAAS, per protegir afins, hagi intervingut “encara que sigui pel darrere”, en una qüestió “que hauria de ser només de la CASS i ministerial”.

Etiquetes

Comentaris

Trending