Més de 350 persones van ser tractades de càncer a Andorra durant el 2022

Aquest dissabte es commemora el Dia mundial, que enguany se celebra sota el lema “per unes cures més justes”

El tractament de quimioteràpia es fa al Principat.
El tractament de quimioteràpia es fa al Principat. ARXIU

Prop de 360 persones van ser tractades al Principat de càncer durant l’any passat. Els tumors cancerígens més recurrents pels quals són atesos pacients a Andorra són els de còlon, els de mama, pròstata i pulmó. En aquest sentit no hi ha grans diferències amb el que succeeix a la resta del món occidental. Les dades les ha facilitat el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) arran de la celebració, aquest dissabte, del Dia mundial del càncer, que enguany es commemora sota el lema “per unes cures més justes”.

Les dades de les quals disposa el SAAS les obté a través dels diagnòstics d’anatomia patològica, és a dir de mostres extretes. Segons aquestes dades –i que tenen en compte no només nous casos, sinó totes les mostres extretes amb afectació cancerígena que s’han tractat a l’hospital–, entre gener i setembre del 2022 es van atendre 357 persones amb càncer. Així consta en un comunicat públic emès pel Govern.

En l’actualitat, es destaca, el ministeri de Salut treballa, conjuntament amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i amb el SAAS, per poder desenvolupar un registre del càncer que permeti conèixer amb detall les dades de pacients del país afectats per aquesta patologia, ja siguin tractats a Andorra o a l’estranger. I és que les dades que s’han facilitat fins ara són les primeres que s’han donat i malgrat que són del tot rigoroses deixen encara moltes variables al marge.

DIA MUNDIAL

Quan a la commemoració del Dia mundial del càncer, es tracta d’una jornada que té com a objectiu augmentar la conscienciació i mobilitzar a la societat per avançar en la prevenció i control d’aquesta malaltia. En aquest sentit, el ministeri de Salut recorda que tenir cura de la pròpia salut amb una dieta saludable rica en fruita i verdura i amb el consum limitat d’aliments amb greixos d’origen animal i de carns vermelles i processades, fer exercici físic regularment i mantenir hàbits de vida saludables, no fumar i evitar o moderar el consum de begudes alcohòliques són factors de disminució del risc.

El càncer suposa un dels principals problemes de salut pública dels països subdesenvolupats. La prevenció i detecció precoç de la malaltia és clau per augmentar les possibilitats de curació, pel que des del ministeri es duen a terme cribratges preventius gratuïts. El darrer el de càncer de còlon i recte, que tot just va posar-se en funcionament el passat mes de desembre. En el cas del càncer de mama, el programa ja ha permès diagnosticar 148 dones afectades per aquesta patologia des que va iniciar-se el 2007, i compta amb una molt bona acceptació per part de la ciutadania.

Comentaris (1)

Trending