Martínez Benazet reconeix que retirar les mascaretes a les aules “potser no va ser una bona decisió”

El ministre exposa davant la comissió legislativa de Sanitat l’evolució de la pandèmia i torna a insistir en la necessitat de vacunar com a única estratègica vàlida per fer-la menys impactant

Joan Martínez Benazet a l'inici de la compareixença.
Joan Martínez Benazet a l'inici de la compareixença. Toni Solanelles

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha fet aquest matí “una mica d’autocrítica” i ha reconegut que la retirada de les mascaretes a l’escola “potser no va ser una bona decisió”. El titular de Salut ha assegurat que davant l’alta incidència de la Covid als centres escolars “allò fantàstica seria tancar les escoles”, però aquest escenari no està sobre la taula. El Govern té intenció d’anunciar durant aquesta tarda “un paquet de mesures” per intentar frenar els contagis a les aules.

Martínez Benazet ha comparegut aquest matí davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. Després de fer una exposició general en relació amb l’estat de la pandèmia. En certa manera, el màxim responsable polític en matèria sanitària al país ha sintetitzat tota aquella informació que els darrers dies ha anat donant en les diferents compareixences públiques que ha fet. Això sí, sense admetre que fos un error, sí que ha fet “autocrítica” sobre la gestió de la crisi sanitària a les escoles.

El ministre s’ha referit a la concreció de les escoles arran d’una pregunta de la consellera general demòcrata Sandra Codina. “Vam pecar de voler que els alumnes poguessin veure la cara dels seus mestres i que es poguessin veure la cara entre ells”, ha afirmat. Martínez Benazet ha explicat que ell mateix es va implicar molt amb el fet de poder retornar la normalitat a les aules perquè, creien, des del punt de vista educatiu era el millor. Ara bé, epidemiològicament, caldria tancar els centres, però això no es produirà.

“MÀXIM D'ACTIVITAT OBERTA” 

El ministre ha assegurat davant de la comissió que en l’etapa actual de la pandèmia el que toca és mantenir el “màxim d’activitat oberta” reforçant tant com es pugui la vacunació i, ara per ara, veient l’alta incidència de positius, adoptant algunes mesures quirúrgiques puntuals. Martínez Benazet ha insistit molt en què cal incrementar el percentatge de població vacunada. Perquè “amb aquesta incidència seria impossible no tenir la població confinada, com a la primera onada, si no fos perquè tenim el 80% de la població vacunada”. Però en cal més.

Martínez Benazet: “Amb aquesta incidència seria impossible no tenir la població confinada, com a la primera onada, si no fos perquè tenim el 80% de la població vacunada”

Davant els consellers generals ha anat exposant moltes sensacions i dades que ja va deixant anar durant les seves aparicions davant els mitjans de comunicació. El ministre ha explicat que dels darrers contagis que es detecten, el 47% són entre persones no vacunades, que vist que representen el 20% de la població adulta actual, i ho ha dit el responsable ministerial significa un percentatge major. Amb tot, i malgrat l’alta incidència actual, “sembla que la corba s’està aplanant, aquesta és la sensació que tenim, i és el que tocaria”. S’aplana però no s’acaba. Encara es trigaran setmanes a veure una notable davallada.

El titular de Salut ha insistit que l’onada actual “ha començat a les escoles, que dels escolars s’estén als pares, dels pares als padrins”. Però no només l’escola ha estat el problema. També el relaxament i l’increment de contactes, de relacions, que en el moment més àlgid i cru de la pandèmia s’havien reduït. Martínez Benazet ha parlat de “combinació social, escola i absència de vacunació”. Si ha demanat que més persones s’inoculin és perquè com més persones hagin rebut la vacuna “estarem més segurs” davant “la incertesa” que comporten les noves variants de la Covid.

El màxim responsable de la sanitat pública ha parlat també de la feina feta per l’Oficina Covid i dels canvis de protocols, i s’ha ofert a dur a terme una compareixença pública al Consell General per abordar estrictament la qüestió de l’oficina dirigida per Bruno Bartolomé més tots els plans de contingència per abordar la situació sanitària, sigui o no derivada del coronavirus. Des de l’estructuració de l’hospital a com cal abordar l’increment de problemes lligats a la salut mental.

El ministre durant la compareixença.
El ministre durant la compareixença. Toni Solanelles

El ministre ha repassat diversos aspectes vinculats als diversos aspectes que es vinculen a la pandèmia. Per exemple, els dispositius per cribrar. La idea és, quan s’imposin els tests novament de pagament, fixar un preu màxim per als tests d’antígens. S’aniran obrint ‘stop labs’ les properes setmanes, i tot i que es preveu que la propera primavera-estiu es pugui prescindir de l’obligació d’haver de demanar el passi sanitari en segons quins establiments, Martínez Benazet ha deixat clar que “la pandèmia no s’acaba amb aquesta onada, aquestes noves variants, haurem de fer la vida patint les conseqüències d’aquesta pandèmia”, ha dit.

Ja davant dels periodistes, després de la compareixença formal amb els parlamentaris, el ministre ha tornat a fer autocrítica en relació amb les escoles i la mascareta. Autocrítica, sí. Error és una altra cosa, però. “Ningú no sap si t’equivoques o no”, ha afirmat tot dient que “potser si no ho haguéssim fet”, d’eliminar durant unes setmanes l’obligació de la mascareta, llavors s’haurien hagut de lamentar altres problemes. “Es balancejaven les dues opinions” i al final es va triar que els escolars es poguessin “veure la cara, l’expressió facial” perquè aportava una “millor qualitat de vida i qualitat educativa”. No obstant, no hi ha hagut més remei i “finalment l’hem hagut de tornar a posar”. I aquest dimarts s’anunciaran altres mesures en l’àmbit educatiu, escolar. Des d’un punt de vista global, general, “no està sobre la taula confinar després de Nadal”.

Comentaris (28)

Trending