Malestar dels psicòlegs per la ‘unilateralitat’ del Govern amb el programa per fer front a la Covid

Encara que no hi ha unanimitat en el col·lectiu i el Col·legi defensava la necessitat d’actuar davant l’impacte en la salut mental que té la pandèmia, Salut hauria tirat pel recte alhora d’anunciar el projecte

Presentació oficial del programa d'atenció psicològica.
Presentació oficial del programa d'atenció psicològica. ARXIU / SFGA

El programa d’atenció psicològica per combatre els efectes de la pandèmia aixeca recels. Malgrat que en el col·lectiu no hi ha unanimitat, sí que hi ha un malestar majoritari per la unilateralitat amb la qual ha actuat el ministeri de Salut. La junta del Col·legi de Psicòlegs ha deixat clar als seus afiliats que el programa anunciat formalment aquest dilluns però oficialment ‘creat’ des de la setmana passada no ha estat consensuat. El ministeri ha tirat pel dret i això hauria molestat.

El col·legi, com a ens, ha declinat referir-se al programa. No en vol fer cap valoració. De fet, encara hores d’ara s’estarien polint detalls, serrells, per tal que els col·legiats que ho vulguin puguin adherir-se al programa i signar el conveni individual amb el ministeri. Els professionals de la psicologia, començant per la junta col·legial, defensaven de totes totes la necessitat de poder establir un programa com el projectat. Però el col·legi es va trobar el programa de sobte, de com i volta, sense que s’haguessin lligat molts dels paràmetres a priori imposats pel ministeri. I aquí rau la clau de volta del la indignació professional.

L'impacte de la Covid en la salut mental és molt elevat.

Relacionat

Sessions psicològiques a 13 euros per combatre els efectes de la pandèmia

Entre els professionals, la qüestió estava sent tractada formalment des d’una assemblea extraordinària col·legial celebrada el 31 de març. Es van donar un parell de setmanes perquè els psicòlegs fessin arribar les seves aportacions. Després hi va haver algun contacte entre la junta del col·legi i els màxims responsables del ministeri. D’entrada ja era clar que el conveni seria individualitzat i que el paper del l’ens col·legial seria el de vetllar per la qualitat del programa a través d’una comissió de seguiment.

Un moment de la presentació, amb Ester Vilarrubla, Víctor Filloy i Helena Mas.

Relacionat

La pandèmia ha obligat els psicopedagogs educatius a atendre joves que mai havien mostrat anomalies

Aquesta comissió no s’hauria constituït, però, i aquesta seria un dels punts de discrepància amb l’administració. Un sector dels professionals -que no vol dir que sigui majoritari i tampoc que tingui el suport de la junta, que com s’ha dit ha declinat fer qualsevol manifestació- consideren que les tarifes establertes són molt minses. Pels 36 euros que s’ha fixat que rebrà el prestador del servei la sessió hauria de durar mitja hora. Entre això i que el programa estableix un màxim de vuit sessions subvencionades hi hauria un altre punt de fricció.

Etiquetes

Comentaris

Trending