La pandèmia ha obligat els psicopedagogs educatius a atendre joves que mai havien mostrat anomalies

La setmana que ve es posarà en marxa el programa públic de suport psicològic per combatre els efectes derivats del coronavirus

Un moment de la presentació, amb Ester Vilarrubla, Víctor Filloy i Helena Mas.
Un moment de la presentació, amb Ester Vilarrubla, Víctor Filloy i Helena Mas. ALBA BARÓ

Els psicopedagogs del ministeri d’Educació estan tenint molta més feina de la que tenien. Una part “és volguda des de l’inici”, perquè arran de l’esclat de la pandèmia els professionals de la docència han estat més a sobre dels alumnes. Però amb tot, sí que s’ha notat un increment d’adolescents, “més que no pas infants”, amb alteracions derivades de l’anòmala situació. L’explicació l’ha fet la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, en el marc de la presentació del programa públic de suport psicològic per combatre els efectes de la Covid.

Si durant aquesta setmana es poden signar els convenis individualitzats amb cadascun dels psicòlegs que vulguin participar d’un programa “transversal”, com l’ha qualificat el titular d’Afers Socials, Joventut i Habitatge, Víctor Filloy, dilluns que ve es podria posar en marxa oficialment un programa al qual, inicialment, l’administració destina 225.000 euros, a raó de 36 euros cadascuna de les visites de les quals l’Estat es fa càrrec del 65%. Per tant, l’usuari haurà d’abonar 12,60 euros per sessió fins un màxim de vuit que preveu el programa, encara que no es descarta que en funció dels criteris clínics i terapèutics es pugui allargar una mica més l’atenció, tot i que la voluntat és arribar al màxim de persones possibles.

Aquells que es poden acollir al programa són les persones que han passat la malaltia, aquelles que han perdut un ésser estimat o aquelles altres que s’han vist afectades per qualsevol mesura derivada del coronavirus, i sempre derivats pel metge referent, un psiquiatra o un professional de la psicopedagogia degudament acreditat per Educació

Amb la dotació pressupostària de què es disposa, el ministeri de Salut preveu arribar a entre 800 i  1.000 persones. Els dos ministres i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, han posat de relleu l’impacte en matèria de salut mental que està suposant la pandèmia i les mesures que s’han hagut d’adoptar per combatre-la: des de confinaments que mantenen aïllades les persones fins a dificultats econòmiques que creen angoixa, com ha afirmat Filloy durant la presentació. En tot cas, aquells que es poden acollir al programa són les persones que han passat la malaltia, aquelles que han perdut un ésser estimat o aquelles altres que s’han vist afectades per qualsevol mesura derivada del coronavirus.

Ja sia el metge referent o un psiquiatra pot derivar cap al programa, que és extraordinari en el sentit que l’atenció psicològica, ara per ara, no s’inclou de manera genèrica en la cartera de serveis públics. També es pot accedir al programa via els treballadors socials, que segons el titular d’Afers Socials han atès l’últim any unes 5.000 persones en els centres d’atenció primària. Els treballadors socials poden enviar un usuari al metge de capçalera perquè aquest, al seu torn, derivi el pacient cap al programa. Finalment, i en l’àmbit educatiu, els psicopedagogs podran derivar els adolescents directament cap al programa sense necessitat d’haver de passar per cap facultatiu.

“Els adolescents necessiten moltíssim” el suport i l’atenció psicològica, han remarcat els intervinents. Segons un estudi del Col·legi de Psicòlegs -amb el qual s’ha treballat el programa malgrat que el conveni no se signa amb aquest ens sinó de forma individual amb cada professional que vulgui prestar l’atenció- i el CRES, el 40% de la població va tenir “pensaments negatius” durant, especialment, l’epicentre de la pandèmia. Més enllà d’això, “els joves, des de l’àrea de protecció a la infància i adolescència, s’ha vist com patien situacions derivades del truncament d’algunes expectatives”, ha remarcat Filloy.

L'impacte de la Covid en la salut mental és molt elevat.

Relacionat

Sessions psicològiques a 13 euros per combatre els efectes de la pandèmia

Malgrat que no hi ha dades quantitatives, l’increment de feina dels psicopedagogs educatius és evident, segons Vilarrubla. La titular d’Educació ha explicat que l’impacte de la pandèmia s’està notant molt en els adolescents. D’aquí que nois i noies que mai no havien hagut de ser atesos pel servei esmentat, ara hi hagin hagut d’acudir perquè “les emocions no estan ben gestionades” i això deriva en “situacions de més ràbia, més pors, més sensibilitat”. El programa de suport psicològic està destinat a persones a partir dels sis anys per poder-ne fer una correcta avaluació i seguiment.

Es parteix d’una concepció inicial de vuit sessions -una d’avaluació inicial i una altra de final més sis visites de fons pròpiament dites- encara que com ha reconegut Helena Mas, psicòloga de formació i professió, hi haurà casos que segurament no podran ser solventats amb aquestes vuit sessions. Però la voluntat és poder arribar a oferir un ajut bàsic a tantes persones com sigui possible. El ritme de les visites serà, òbviament, en funció del “criteri clínic i terapèutic” i cada professional marcarà la freqüència de les sessions en funció de la resposta i necessitats de l’usuari.

Comentaris

Trending